Europa

Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste 2

U novom nastavku našega ljetnog vodiča po alternativnijim ljetnim zbivanjima u Europi pročitajte gdje se brani zemlja od kriminalne grabeži korporacija, gdje će se raspravljati o suverenitetu sustava prehrane, što ovoga ljeta rade antimilitaristi, kako možete sudjelovati u obrani ruske Varšavske, šume Khimki, i još ponešto.

Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste 2011.

Iako je i dokolica nepravedno zapostavljena i sasvim u redu, H-Alter ipak već tradicionalno donosi pregled nešto alternativnijih ljetnih zbivanja po Europi. Za ovo ljeto pronašli smo od bicikliranja do klimatskih kampova, okupljanja autostopera, feministica, anarhista, hakera, antinuklearnih i antinato prosvjeda.

EU, dežurni žrtveni jarac u Hrvatskoj

Referendum o ulasku u Europsku uniju bliži se kao kugla iza ugla i čini se da frustracija građana proporcionalno raste. Informiranje, zagovaranje i educiranje o EU-u isprepleteno je i ispremiješano, nejasno je tko tu pije a tko plaća, kao i koji su akteri zaduženi za što i koje su im ciljne skupine i poruke.

Danke, Montenegro!

Prijevodi pravne stečevine Europske unije, koje je hrvatska Vlada skrivala od svojih građana, napokon su objavljeni na internetu. No to se nije dogodilo na inicijativu premijerke Kosor, već zahvaljujući njenim obdarenicima – Vladi Crne Gore.

Nepoželjni kucaju na vrata Europe

Masovna navala izbjeglica iz Tunisa na talijanski otok Lampedusa pokazala je koliko je jednostavno dosegnuti europsko kopno, kada obalu sjeverne Afrike više ne kontroliraju tamošnje vlade. Samo u noći od nedjelje na ponedjeljak doplovilo je 800 novih izbjeglica iz Tunisa.

Revolucijica pufnica

Ljepotica na Vrbasu puna je certificiranih i bolonjiziranih univerziteta. Njihovi studenti često su fancy-trancy budući intelektualci koji dolaze iz neprijateljske Federacije i prijateljske Matice. A da je sretna vlast koja ima ovakvu omladinu pokazali su na protestima pod nazivom "Happy birthday Mr. President".

Pravilnik za upotrebu mozga

Ukoliko vam se pojavi slobodna misao u glavi pod hitno se zatvorite u kuću, ne razgovarajte, ne javljate se na telefonske pozive, ne perite kosu, ne kupajte se, ne otvarajte vrata i ne uključujte se na društvene mreže. Vi ste bolesni, a bolest je uvjek bila na sramotu u Republici Šumskoj.

Kad knjige počnu hodati

Kronika studenskog otpora u Rimu u zimu 2010.: Aktualna borba studenata i profesora u Italiji dio je svjetske borbe protiv brutalnog podčinjavanja znanosti, prosvjete i kulture općenito zakonima tržišta, odnosno protiv njihove komercijalizacije.

Ja Ekonomista, Car i Bog

Ekonomisti su najpametniji ljudi u Republici Šumskoj jer znaju matematiku. A matematika je uvjek bila pokazatelj inteligencije. Ovdje se i fakultet upisuje s obzirom na to da li ti "ide ili ne ide matematika".