Europa

Najobičniji rasist pokreće integraciju

"Njemačka se ukida" nova je knjiga Thila Sarrazina u kojoj bivši bankar muslimane identificira kao glavne krivce za propadanje njemačke kulture i društva. Nove spoznaje crpi u genetici, eugenici, ali i kulinarstvu.

Pokrijte se Pritiskaši!

Postoje ljudi u čijoj blizini osjetite hladnoću kao iz fojbi koje nisu ni pećine za turiste niti rupe za zavlačenje lisica. Oni zjape. Kad iz takve rupe podrigne, smrad se ne širi, on zaplinjava prostor. Takva nemuževna reakcija stiže sa nečega što se zove RajkoVasić Blog.

Gdje je taj što ga zovu Radoje Domanović?

Parlamentarni izbori u Šumskoj: Ima ovaj septembarski muk u sebi vampirski dobru prijetnju jer političari se jedino tada boje naroda. U ovih 30 dana pred opšte izbore njihova vulgarnost biva umotana u licemjerne parole pune lažne ljubavi i prema narodu i prema entitetu. Liče na muža kojeg je ljubavnica šutnula zbog mlađeg i zgodnijeg frajera.

Javno mnijenje EU-ropljana

Briga građanki i građana EU zbog nezaposlenosti i socijalne situacije potisnula je njihov strah od terorizma i nezadovoljstvo zdravstvenim sustavima. Tek polovica stanovnika daje potporu članstvu svoje zemlje u Uniji. Najveću potporu Unija ima u Luksemburgu i Nizozemskoj, a najmanju u dvijema zemljama kandidatima za članstvo - Islandu i Hrvatskoj.

Baskijski kooperativni san

Hrvatska je prije dvadeset godina proglasila radničko samoupravljanje neodrživim reliktom prošlosti i sustavno ga je uništila. Da su stvari mogle i drugačije ići pokazuje primjer baskijske kooperative "Mondragon" koja već dulje od pola stoljeća njeguje samoupravni model, i razvila se u jednu od najsnažnijih španjolskih tvrtki.
Ja sam prodo Telekom, a što ste vi prodali?

Gdje su moje pare?

Kako teče revizija privatizacijskog kriminala u Republici Šumskoj? Zašto ja da plaćam dodatak odlikovanim borcima? Zašto ih odlikujete bez našeg znanja? Kako se vi samokažnjavate kad vidite da niste dobro poslovali? Ili je dovoljno da revizor Boško Čeko kaže: "Nije negativan, skoro je pozitivan"?

Gradonačelnik, operativac, demagog

Previranja na slovenskoj političkoj sceni: pad povjerenja u političke stranke izbacio je u prvi plan Zorana Jankovića, ljubljanskog gradonačelnika koji ispunjava svoja izborna obećanja. Radi li se o političaru budućnosti, ili o populistu poput Silvia Berlusconia, koji je također isplivao iz gnjile strukture parlamentarnih stranaka?
Foto: Vjekoslav Skledar/CROPIX

Što nam nude za izlazak iz recesije

Hrvatska je mala i u financijskom svijetu beznačajna zemlja bez jakog političkog ili ekonomskog zaleđa. Kada nam jednom strani investitori zatvore vrata, slijedi bankrot i slom domaće valute. A tada ćemo biti sretni ako nas i „omraženi" MMF bude htio staviti pod svoje okrilje.

Šta je to, ko je to Šumnjak?

Da li smo svi mi Šumnjaci koji živimo ovdje? Bila bi ti prevelika tragedija. Nismo svi. Ali rika se čuje dalje od ljudskog glasa.
Benzinska pumpa u vlasništvu tvrtke Sheriff, foto: Saša Šegrt

Pismo iz zemlje Sheriffa

U Pridnjestrovlju, odmetnutoj moldovskoj republici čije su nogometne zvijezde ovih dana porazile Dinamo, sve je u znaku Sheriffa: osim nogometnog kluba tako se zovu robne kuće, benzinske pumpe, mobilna i TV mreža, građevinska tvrtka... vlasnici Sheriffa bivši su KGB-ovci, a pravi gazda navodno je sam predsjednik Pridnjestrovlja, Igor Smirnov.