Europa

Blagoslov za radikalnu desnicu

Yannis Stavrakakis, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Solunu: Kada je 2000. godine u Austriji na vlast došao Jörg Haider, nastao je neviđen bijes i čelnici Europske unije zahtijevali su da ga se marginalizira. No kada je radikalno desni LAOS 2011. ušao u grčku koalicijsku vladu, EU je promijenila mišljenje samo zato što je ta vlada pristala provoditi dogovorene mjere štednje.
Foto: Depo.ba

Zašto ArcelorMittal mrzi Bosnu?

Ne mrze oni Bosnu nego ih jednostavno nije briga - što je u stvarnosti mnogo gore. Najvećem svjetskom proizvođaču željeza, kao i svakom drugom kapitalističkom poduzetničkom projektu, stalo je do jeftinih resursa, jeftine radne snage i izostanka pravnih obaveza. Zato, Bosna.

Izbjeglički život u Beogradu

Od 1991. do 1998. iz Hrvatske je za Srbiju otišlo 33 tisuće ljudi, a s "Olujom" još 200 tisuća. Trenutno ih je 49 tisuća s izbjegličkim statusom, a neki su dobili državljanstvo Srbije.

"Ljubav ili ništa": prava grčka paralela s Weimarom

Ako vođe međunarodne zajednice, zaposleni pregovaranjem posljednjeg paketa mjera štednje koji bi trebao prethoditi strateškom spašavanju zemlje, podbace, cijeloj generaciji mladih Grka bit će poput protagonista u Srebrnom jezeru ostavljen izbor između ljubavi ili ničeg.

Ostavinska rasprava Haaškog suda

"Misija Haaškog suda nije svođenje događaja na brojeve i zakone. Moramo doći od točke gdje je bilo normalno otići do susjeda, ubiti ga, zapaliti mu kuću i da vas se nakon svega slavi kao heroja, do trenutka u kojem živimo u miru ", zaključio je Refik Hodžić na konferenciji "Nasljeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji".
Foto: D.R.Faradey, Panoramio

Trt-mrt, Pride ili smrt

Uoči neizvjesnog Beograd Prajda 2012, koji je predviđen za 6. listopada, u Beogradu smo razgovarali s poznavateljima srpskog društva, politike i aktera uključenih oko borbe za LGBT prava.

Jesu li europski fondovi u Hrvatskoj prilika za napredak?

Očekuje se da se Hrvatska 1. srpnja 2013. godine priključi Europskoj uniji. Ukoliko joj se apsorpcijska moć za povlačenje sredstava iz EU-fondova značajno ne poveća, mogla bi vrlo brzo postati prvi "neto kontributor" europskom budžetu.

Ostavka madridske "Margaret Thatcher"

Ako je nešto obilježavalo Esperanzu Aguirre tijekom njenog političkog života, bilo je to iznenađenje, sposobnost da udari šakom o stol kad se tome nitko ne nada, da stisne uže do kraja, da kaže izravno ono što njeni istovjernici nisu imali hrabrosti reći i, naposljetku, da ode iz politike na malo puta viđen način u suvremenoj španjolskoj demokraciji.

Hallo, multi-kulti, tolerancija stupanj nulti!

Frankfurt: Povijest ovoga grada povijest je useljavanja i dolazaka na sajmove. Bez useljavanja i stranaca, kao i u Hrvatskoj, nema dovoljno radne snage. A onda nema ni rasta bogatstva, temelja užurbane trke za "sretnijim životom" i "uvijek boljim proizvodima". Životom što ga se može jednostrano nazvati i kapitalizmom koji melje.
Foto: Andrea Sibers

Londonski brže, više, jače

Biznisom oko Olimpijskih igara dominiraju Visa, Adidas, Cadbury i još nekoliko korporacija koje konkurenciju ne puštaju blizu. Čak ni volonteri ne smiju doći na posao u svojim vlastitim Nike tenisicama, da negdje ne bi zasjao njihov logo.