Europa

Izgubili smo Zadar i Krk

Zašto je došlo vrijeme da referendumska pitanja počne postavljati ljevica? Ljevica bi mogla nabaciti i posve razumljivo, jednostavno i ne-prestručno referendumsko pitanje: "Jeste li za ukidanje slovenske vojske?" Sad kad smo otkazali napad na Savudriju, vojsku očito više ne trebamo.

Robin Hood - junak našeg doba?

Društvo koje mora fantazirati o Robinu Hoodu je društvo koje više ne vjeruje u uzdrmani društveni red, ali ga održava onakvim kakav jest.

Slom eura?

Ako je početak novog milenija ukazao na rupe u eurozoni, financijska kriza je ove rupe pretvorila u kratere. Nakon nastupanja krize, članice eurozone su pokrenule velike programe potrošnje i nacionalizacije kako bi spasile svoje ekonomije od potpunog kolapsa.

Kad Šumnjaci nahrle u sklozorište

Apel iz Republike Šumske: Gospodo političari, sagradite malko veću pozorišnu salu za ljude kojima je ona bijeg iz beznađa i sirotinje. Ta scena je odraz vaše kulture, a ne zgradurine koje ste sami sebi sagradili i namjestili neokolonijalnim rokokoom falsifikatorskog stila.

Joj, kud ću s njim? - A otkud s tim?

Zašto će referendum o arbitražnom sporazumu biti referendum o slovenskom nacionalnom karakteru i slovenskoj praznovjernoj opsjednutosti međašima koja spada u 19. stoljeće - i zašto se Slovencima zbog međaša uvijek pomrači iz krivih razloga?

Hrvatski Ivo u Republici Šumskoj

Prvi put poslije rata, noga hrvatskog predsjednika kročila na tlo Ljepotice na Vrbasu, izlazeći iz auta u dvorištu crkve Sv. Bonaventure. I stopala cijele delegacije. Oni malo zarozani od puta, a ovi naši malo zarozani od kompleksa.

Glas razuma

'Mladina' je anketirala pripadnike slovenske tzv. intelektualne elite o slovensko-hrvatskim odnosima i o referendumu o arbitražnom sporazumu.

Kolaboracija s glupošću

Vitalni interes Slovenije nije izlazak na otvoreno more. Vitalni interes Slovenije je dodir sa zdravim razumom. Arbitražni sporazum znači vraćanje u normalu nakon nacionalističke kalvarije. Znači buđenje iz noćne more.

Budi se Istok i Zapad

Razlozi demonstracija kojima smo svjedočili prošloga tjedna isti su ili slični - u Zagrebu su potaknuti nasrtanjem kapitalizma na javni prostor, u Ljubljani na samu domenu rada, dok su u Grčkoj potaknuti njegovim slomom. Analiza, kritika i artikulacija otpora u mnogome se razlikuju, i čini se da su samo u Grčkoj prosvjedi dosegli "totalnost".

Financijaši moraju osjetiti zakon

Zašto je financijska kriza koja je uzdrmala svijet bila neizbježna i zašto ju je glasoviti ekonomist John Kenneth Galbraith najavio još 1954. godine?