Europa

"Europe 2020" i Hrvatska 2020.

EU je donijela svoju novu ekonomsko-socijalnu "desetoljetku" koja je za ciljeve postavila povećanje zaposlenosti, ulaganja u istraživanje i razvoj te smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za 20 posto. Za Hrvatsku to znači udarnički krenuti u reforme, a vremena za reforme su nezahvalna.

Šumnjaci u Makarskoj

Veliku buku izazvala je odluka da nama, tradicionalnim zaljubljenicima u Makarane, zabrane unos pečenih pilića, mahuna i krompira
Foto: Goran Šebelić, Cropix

Štajga za isprike

Kada čuješ Gorana Milića kako s licem pomno namještenim u pozu zabrinute babe pita svoju reporterku na srebreničkoj komemoraciji koliko je u tome tamo iskrenog "pijeteta, a koliko politike", prisjedne ti svaka priča o iskrenosti, iskrenoljubivosti i svemu drugom što počinje s tim vražjim "iskreno".

Kapitulacija

Prodaja NLB-a: Umjesto bankarstva radije ćemo biti tesari, šivati auto presvlake i konobariti, piše Janko Lorenci za Mladinu

Makedonija terra incognita

Jedan sasvim osobni pogled iz Makedonije, one zemlje na koju ne obraćamo previše pozornosti: Makedonija već dvadesetak godina pluta po izmaglici začinjenoj strahom od raspada države, od rata, besposlice i mrkvi kao što su EU-TOPIA, NATO. Pravi primjer onog paradoksa u fizici: kad juriš kornjaču, uvijek si na pola puta do nje...

Njemačka socijalna država- gubitnica SP-a

Sudeći po suzdržanom slavlju nakon utakmice protiv Urugvaja, za njemačke navijače treće mjesto na SP-u u Južnoj Africi, slaba je utjeha. Prvenstvo Njemačkoj nije donijelo samo jedan poraz, onaj u polufinalu. Vrijeme ludila za loptom vlada je iskoristila za zaključivanje mjera štednje i čerupanje socijalnog sistema.

Kampanja za glupavog birača

Glupavi se zaljubi na prvi pogled i spreman je za vođu i u vatru i u vodu. Skroman je, odan, podatan i šutljiv.

Lijenost mediteranske ljevice

Mediteranu treba ozbiljna, razumna ljevica nordijskog tipa, koja će braniti socijalnu državu, a pod time će podrazumijevati i djelomične ustupke, poput povećanja zakonske granice za umirovljenje, ne bi li se održala njezina dugoročna financijska stabilnost.

Histerija štednje u Europi

Crvena nit europskih mjera štednje je smanjivanje socijalne države. Europske vlade štede prije svega na plećima srednjeg sloja.

Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste

Što ćemo raditi ovoga ljeta? Izležavati se na plaži, tražiti pusti otok, brojati kunu po kunu za kruh u užarenoj iznajmljenoj garsonijeri u Novom Zagrebu, opijati se uz neku šljunčaru da zaboravimo probleme koje jesen donosi...? Postoje i druge opcije, od biciklističkih putovanja, antinaftnih prosvjeda, klimatskih i NoBorder kampova, socijalnih foruma i autostopiranja. Zavirite što je H-Alter iskopao po Europi za dugo aktivno ljeto.