Europa

Den na drvoto

Sasho N. Alushevski se javlja s optimističnim vijestima iz "mousedonije" u kojoj se ovih dana u stilu radničkih akcija sade milijuni sadnica drveća.

Prisluškivanje promocije romansirane biografije Emira Kusturice

Odmah da Vam kažem, dragi čitaoče ovih pisama, da sam sve slučajno čula i da mi je bilo veoma neprijatno što sam se na takvom mjestu nepozvana pojavila. Da li me opravdava činjenica da je ulaz bio besplatan, dan lijep, a promocija prvorazredni događaj u Banjaluci?

Bošnjaci će zajebat' Srbe i Hrvate!

Bošnjaci pred izbore, kao, idu u džamije i tamo se pregrupisavaju: 3 miliona će glasti za Komšića, 3 miliona za Ivanića, a milion za Vlajkija. Pošto nije zabranjeno pokrivanje cijelog tijela, ko zna, možda se po dvoje smještalo ispod velova tajni, pa su pred biralištima samo iskakale ruke ispod nikaba, burki i ostalih opasnih maHrama.

Dr. Willie i Mr Brandt

Da li se zločin šake bestidnika u poharanom selu dâ svrstati u isti dan kad se prokazuje stroj od trideset tisuća napadača s njihovih 1600 oklopa i 1330 topova, stvar je dijaloškog procesa. Srećom, jedan takav je počeo. Po vjernim folklornim pravilima, umjesto puške oko krvnikovog vrata visjeli su spisi vukovarske bolnice.

Opasnije od kapitalizma

U intervjuu za Mladinu sociolog Tonči Kuzmanić govori o postkapitalizmu, menađžerskoj revoluciji i drugim boljkama suvremenih društava.

SDS/SDA- Bosanska socijaldemokratija!

U Bosni i Hercegovini izborni rezultati pokazuju da je moguće pregrupisavanje u tri prvca: Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik protiv Zlatka Lagumdžije ili Zlatko Lagumdžija protiv Milorada Dodika. Na jezičku na vagi stoje: SDA i SDS. Hrvati dobijaju vlast prema ključu i prema izbornom zakonu.

Zdravstveni sustav za zdrave i strance

Dragana Jovanović, koordinatorica beogradske udruge Doktori protiv korupcije: Moralni nivo nekih lekara je strašno nizak. U ovih dvadesetak godina, kao socijalno opravdana razvila se tzv. korupcija radi preživljavanja, koja postaje gotovo normalna i prihvatljiva društvena kategorija.

Smrt neoliberalizma?

Kako se financijska kriza ne bi ponovila, Europska Unija uvodi niz novih regulatora financijskih tržišta. Nevidljiva ruka tržišta zamijenjena je vidljivom rukom države. Umjesto samoregulacije tržišta, na scenu stupa državna regulacija.

Shizofrene slovenske politike

Slovenski bivši pučki pravobranitelj/zaštitnik građana Matjaž Hanžek u intervjuu za Mladinu govori o "totalnom ludilu" koje vlada u zemlji.

Batinanje demokracije

Tri dana prije praznika ujedinjenja Njemačke - događaja koji su prosvjedima protiv komunističkog režima omogućili tisuće građana Njemačke demokratske republike - u Saveznoj republici Njemačkoj, onoj "pravoj" zapadnoj demokraciji, vlasti i policija nasiljem osporavaju pravo građana da na miran način iskažu svoje mišljenje.