Europa

Foto: rikowski.wordpress.com

Europski imperijalistički standard

Peter Mayo, ugledni malteški intelektualac, za H-Alter govori o svojoj zemlji, predmetu želje tisuća afričkih imigranata: Meta svakog bijesa, kad je u pitanju radnička klasa, trebali bi biti beskrupulozni poslodavci koji vrebaju nad siromašnom "rezervnom vojskom" radnika s ciljem značajnog rušenja cijene rada.
Foto: t-online.de

Mali koraci, velika unija

Nakon uspjeha na izborima u Njemačkoj 22. rujna na kojima je osvojila 41,5 posto glasova, kancelarka Angela Merkel krenula je u sastavljanje nove vlade. No ovaj put bez starog koalicijskog partnera, Nakon neuspjelih pregovora sa Strankom zelenih, demokršćanska unija CDU/CSU pregovara o velikoj koaliciji sa socijaldemokratima.

Slovenija za temeljni dohodak

Slovenija je postala druga država EU koja je prikupila minimalan broj potpisa za dostizanje nacionalne kvote u europskoj građanskoj inicijativi za temeljni dohodak

Narod protiv oligarhije

Pobuna bugarskog publikuma protiv vladajuće nomenklature bliži se svojem 150. danu. Glavna motivacija su prijezir prema sadašnjoj i nekim bivšim vladama i socijalno nezadovoljstvo. Za H-Alter govore medijski inicijatori pobune, blogeri Asen Genov i Samuil Petkanov.

Dosta je bilo nacionalnih podjela!

U Bosni i Hercegovini u tijeku je prvi popis stanovništva nakon 1991. godine. Josip Juratović, zastupnik njemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, zajedno s kolegama Utom Zapf i Dietmarom Nietanom apelira na njezine građane da se ovoga puta izjasne kao Bosanci/ke i Hercegovci/ke, a ne prema etničkoj pripadnosti.

Kako se liječnička klasa politizirala

Ignacio Sanchez, madridski hematolog: Usporedo s mobilizacijom protiv privatizacije zdravstva počeli su se po bolnicama organizirati plenumi, koji nisu okupljali samo osoblje bolnica nego i pacijenate, građane općenito. Svi zajedno počeli smo raspravljati zašto je bitno očuvati zdravstvo javnim i kako ga možemo obraniti.

2 500 švicarskih franaka za svakoga

Koliko god se to činilo neobičnim, izgleda da će upravo Švicarska biti prva zemlja u kojoj će se glasovati o uvođenju bezuvjetnog osnovnog prihoda.

Karanfili, ljudi-knjige i ulične mačke + FOTOGALERIJA

Cilj posjeta grupe hrvatskih mirovnih aktivista Istanbulu bila je razmjena iskustava i uspostavljanje izravne suradnje između turskih i hrvatskih organizacija civilnog društva. Trenutni pregovori turske vlade i Kurda, za koje postoji nada da će napokon okončati višegodišnje sukobe, ali i aktualni protuvladini prosvjedi zbog Gezi parka odredili su izbor putnika: Vesna Kesić, Eugen Jakovčić, Sara Lalić, Aida Bagić i Vesna Janković.
Foto: Aerobaticsweb.org

Mini dossier: Mađarska

Mađarska je sve do nedavno bila primjer uspješne tranzicije. Nakon što je četrdeset godina provela kao siromašni sovjetski satelit, ova je zemlja u samo nekoliko godina postala jedna od omiljenih članica Europske unije, a ostvarila je i hrvatski san o velikim inozemnim investicijama. No situacija se u zadnje vrijeme znatno promijenila.

Jedinstvena masovna borba građana + FOTOGALERIJA

Prosvjede koji se odvijaju diljem svijeta prvenstveno treba shvatiti kao krik čovjeka protiv sveopće dehumanizacije, koja i doslovce ubire žrtve. Zbog toga kretanja u Bosni i Hercegovini treba sagledavati u kontekstu globalnog pokreta za pravednije društvo.