Europa

Foto: Almin Zrno, Damirimamovic.com

"JMBG protesti probudili su ljude"

Damir Imamović, glazbenik iz Sarajeva: "Ničega se ovdje sistem ne boji kao udaranja na etnički ekskluzivitet u vladanju nad kapitalom. Tu vezu etničkog i ekonomskog oni čuvaju već 20 godina ne zato jer im je stalo do etničkog nego zato što im je stalo do kapitala kojim vladaju neometano"

"Ne vjerujem da će prosvjedi ozbiljno zahvatiti RS"

Miodrag Dakić, aktivist iz Banja Luke: "Svaka vlast, pa i vlast u Republici Srpskoj pokušava da iskoristi proteste za neke političke ciljeve. Posebno jer je ovo izborna godina, a jedan od glavnih ciljeva vlasti je da stanje u RS prikaže kao veoma dobro, pa makar i samo u odnosu na stanje u FBiH"
Foto: T.G.

"Čudno je jedino što se ovo dogodilo tek 2014."

Hrvoje Jurić, filozof i Bišćanin: "Vjerujem da su se mnogi bosanskohercegovački političari, nenavikli na narod, jučer sjetili Nicolaea Ceausescua. I neka su. Jer sporadični i tihi protesti marginaliziranih, obespravljenih, poniženih, uništenih i obesmišljenih građana toj oligarhiji do sada nisu govorili ništa"
Foto: Screenshot Al Jazeera

"Vlast se po prvi put uplašila građana"

Enver Kazaz, politički analitičar i sveučilišni profesor: Vlastodršci u BiH će svim silama u budućnosti morati braniti svoje bogatstvo stečeno pljačkom i divljačkom eksploatacijom ljudi
Foto: VoxFeminae

"Reakcionarni mediji sabotiraju demonstracije"

Jasmila Žbanić, redateljica: "Mediji će pokušati obezglaviti ljude. Juče su objavili da je kompletan Arhiv BiH spaljen. To je bila laž kojom su pokušali građane okrenuti protiv demonstranata"
Foto: www.vosizneias.com

Europa želi čuti Snowdena

Prva istraga Europskog parlamenta o otkrićima programa za masovni nadzor, u "najstrožem mogućem smislu" osuđuje američko i britansko špijuniranje ljudi po Europi i zahtijeva da obavještajne agencije prekinu opsežno, sustavno i neosnovano sakupljanje privatnih podataka.

Privatizacijski avanturizam plaćaju građani

Koalicija SPD/CDU prodala je 1999. godine 49,1 posto udjela u berlinskoj vodoopskrbnoj tvrtki privatnim korporacijama. Ovih je dana završen proces ponovnog otkupa berlinske vode. Građani Berlina privatizacijsku će avanturu platiti 1,986 milijardi eura, a dug će otplaćivati do daleke 2043. godine.

Privatizacija željeznica, "posao stoljeća"

U financijskoj godini koja je završila u ožujku 2012, privatne željezničke tvrtke u Velikoj Britaniji ostvarile su prosječan povrat od 147 posto na svaku funtu koju su uložile u poslovanje. Željeznički operateri ulažu jedva išta, ali iz toga izvlače ogromne dobiti. To nije trijumf liberalizacije, već legalizirana pljačka.