Europa

Foto: S. Gojak

Sudionici plenuma prijete blokadama

Skupina prosvjednika i danas je blokirala promet u središtu Sarajeva nastavljajući ponavljati zahtjeve za ostavkama i tražeći više socijalne pravde u BiH
Foto: AbrašMEDIA

Gradski prostori građanima

Okupljeni na plenumu u Mostaru izglasali su zahtjev kojim od vlasti traže ustupanje javnog prostora Gradske vijećnice na korištenje građanima i građankama Mostara

Plenum je uvijek korak ispred

Denis Sadiković, aktivist Fronta slobode iz Tuzle: Prvi dan je na plenumu bilo dvadesetak ljudi, drugi dan 70, a treći plenum je brojao 200 ljudi. Na zadnjem plenumu sudjelovalo je gotovo tisuću građana. Zadnjih deset dana se dokazalo da jednostavno ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sutra.
Screenshot: HRT.hr

Svjetski intelektualci podržali prosvjednike

"Građani u BiH suprotstavljaju se sustavu izrabljivanja, nepravde i nejednakosti koji jedino služi sitnoj političkoj, ekonomskoj i financijskoj eliti", stoji u pismu, kojeg među ostalim potpisuju Noam Chomsky i Naomi Klein
Foto: VoxFeminae

"Građani Hrvatske, podržite nas!"

Redateljica Jasmila Žbanić obratila se građanima Hrvatske nakon što je dio njih oštro reagirao na njenu poruku premijeru Zoranu Milanoviću
Susjedi pri kraju „Running Dinnera“ u Berlinu-Friedrichshain; Foto: Anne Grabs

U susjedovoj kuhinji

"Running dinner" označava okupljanje uz večeru koju susjedi pripremaju za neznance "iza ugla". Inicijatori ove i sličnih akcija žele ojačati zajedništvo stanovnika velegrada, paralelno s porastom internetskih platformi pomoću kojih građani neovisno o svojoj financijskoj situaciji i političkom okviru samostalno koncipiraju svoje društveno okruženje.
ytb-prtsc

Bosansko "proljeće"?

Ako ništa drugo, BiH će se pozicionirati. Kako unutar sebe same, saznavši ima li kapaciteta za promjene, tako i prema inostranstvu. Visoki predstavnik Valentin Inzko već je zaprijetio traženjem evropskih trupa. A kad on zaprijeti, u BiH svi sve okrenu na sprdnju.
Foto: Tačno.net

Sarajevo, izvještaj s terena

Danas se nekoliko hiljada Sarajlija diglo na ulice. U trenutku dok ovo pišem, čuju se sirene sa svih strana. Policija nije davala nikakve informacije o četrdesetak uhapšenih, nisu im dali pristup advokatima ni članovima obitelji, a od doktora smo dobili podatak da se mnogima ukazuje pomoć. Među njima ima i maloljetnika.
Foto: Tačno.net

Strah seli u kosti krivaca

Redateljica Jasmila Žbanić, politolog Vedran Džihić, filozof Hrvoje Jurić, pisac i novinar Faruk Šehić, glazbenik Damir Imamović, aktivist Miodrag Dakić i analitičar Enver Kazaz za "H-Alter" komentiraju bosanske prosvjede.
Foto: Unc.edu

Strah se seli iz kostiju građana u kosti krivaca

Vedran Džihić, politolog s Instituta za međunarodnu politiku u Beču: Važno je da protesti ne postanu objekt političkih manipulacija i da građani shvate da su raznorazni dodici, čovići, izetbegovići, lagumdžije itd. neodgovorni manipulatori koji su izgubili kontakt sa stvarnošću, i da će, ako pritisak građana popusti, nastaviti sa istom politikom.