U Bosni i Hercegovini izborni rezultati pokazuju da je moguće pregrupisavanje u tri prvca: Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik protiv Zlatka Lagumdžije ili Zlatko Lagumdžija protiv Milorada Dodika. Na jezičku na vagi stoje: SDA i SDS. Hrvati dobijaju vlast prema ključu i prema izbornom zakonu.

Izbori će, akobogda, konačno biti završeni konačnim završetkom brojanja 60 hiljada praznih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS. Da li je iko stigao upitati američku državnu sekretarku, kada je nedavno dolazila, da li je BiH još uvjek Američka Evropa i kada joj je vlast lijevog centra?

Od one izborne noći kada su čitani preliminarni rezultati, intelektualci, intelektualci-poletarci i provjereni partijski talambasi vade drugi korijen iz tri u želji da prije onih koji odlučuju o tome otkriju ko će formiati vlast. I time pokažu upućenost i bliskost.Važno je biti uz pobjednike i stati među prvima u red za nove funkcije. "Ma jesam li ti rek'o šefe?!", "Daj, šefe, molim te, još ovaj mandat, da otplatim kredit!", "Samo mi daj fotelju, sve ću reći šta su moji pričali u kampanji!"

Priča o trećem entitetu za Hrvate u stvari je butabilni disk za institucionalne rupe u budućem pravljenju Zakona u BH parlamentu. Stvarnost pokazuje da se za to ne bori niko

Priča o trećem entitetu za Hrvate u stvari je butabilni disk za institucionalne rupe u budućem pravljenju Zakona u BH parlamentu. Stvarnost pokazuje da se za to ne bori niko. O tome priča Milorad Dodik da bi u Draganu Čoviću imao Nikolu Špirića u budućem sazivu Savjeta ministara BiH.

Ono što je nesumljiv napredak političke svijesti kod Srba je borba za fotelje u Sarajevu. Svi odjednom znaju gdje je glavni grad. Po definiciji to je mjesto gdje se pišu optužnice za banjalučku korupciju i kriminal.

Bošnjaci se podjelili na Bošnjake iz Sarajeva i one pristigle u Sarajevo. Najvjerovatnije da će ovog puta vladati Bošnjaci-Bosanci, a ne Bošnjaci-Sandžaklije. Sandžaklije ionako imaju Željka Kopanju i Milorada Dodika, a ovaj zadnji će učiniti sve da njegov SNSD uđe u državni Parlament. Da nije zato bloger Rajko Vasić onako kao ljut na čaršiju? Možda i nije bez logike?

Ima tu još jedna matematička kušnja. Da li su veće podjele među partijskim članovima ili pripadnicima naroda? Da li će se udruživati prema tokovima novca ili toku kao fol nacionalne svijesti? Kako god da odluče biće to uz dužno poštovanje volje naroda i samo da bi svima bilo dobro.

Samo, kako se nacionalne stranke mogu udruživati sa pripadnicima drugih nacija protiv partija vlastite nacije i to sve nazivati patriotizmom prema svom narodu? "Nije nacionalistički!"

To su tzv. pozitivne tekovine dugogodišnjeg bavljanja politikom. "Nije sve u parama.Ima nešto i u vlasti po svaku cijenu!" I u šahu koji treba završiti matom prema staroj bosanskoj šahovskoj školi podvala. Poslije izbora su samo različite varijante otvaranja partije po uputama iz knjige prvaka svijeta koji najčešće živi u Americi.

Bošnjaci se podjelili na Bošnjake iz Sarajeva i one pristigle u Sarajevo. Najvjerovatnije da će ovog puta vladati Bošnjaci-Bosanci, a ne Bošnjaci-Sandžaklije

Javnost se zabavljala pismom vlasnika medijskog prostora Republike Srpske, Željka Kopanje koje je ovaj uputio Miloradu Dodiku, ali tako da ga i svi mi moramo čitati. "Transparentno. Kapacitirano. Prodorno."

Osvanulo pismo u njegovim Nezavisnim novinama za koje zlobnici kažu da su naklonjene SNSD-u. "Valjda ga nisu urednici bez znanja vlasnika turili uveče u štampu?"

Miris i sadržaj je, kao zov plijena izmamio mnoštvo reakcija koje su opservirale u domenu vradžbina bivajući manje plod analize. Pismo koje počinje sa "Dragi prijatelju..." nije postiglo željeni efekat. Javili se samo oni kojima nešto treba. "Džaba pao snijeg!"

Korisno je, možda za mlade novinare da ih na početku karijere nauči pravilima zanata. "Da ne lutaju po ćoškovima i ne ulaze u špiceve." Običnim ljudima pismo je pokazalo da Mile može biti i voljen, a ne samo obožavan.

"Možemo mi biti i nacionalisti i revolucionari i multietničari, samo nemoj da nas nema, brate!", " Jesam ja rek'o da je dobar čo'ek!"

Biće interesantno gledati pokušaj pomirbe SDP-a sa SNSD-om. Varijanta prva s početka teksta. Brak iz računa? Valjda je tako i u politici? Kažu koalicija je normalna stvar nakon izbora, treba poštovati volju birača. Ali ovo nije normalna zemlja. Ovdje tabak presavijaju i podnose tužbe samo kad im je ugožen poslovni imidž biznismena ili kad treba zbog afere ostati bez para. "Inače, pričaj i piši šta želiš!"

Ono što je nesumljiv napredak političke svijesti kod Srba je borba za fotelje u Sarajevu. Svi odjednom znaju gdje je glavni grad

Treba biti umjeren u ocjeni: "Nije vrijeme za oštrinu.Vrijeme je za lov. Pritajeno. Nikad se ne zna šta će računica pokazati. Možda se i uglavi neka fotelja."

Tako je i performans biznismena i parlamentarca iz sela Piskavica kod Banjaluke dobio epilog. Novo Grujić na zadnje zasjedanje Skupštine RS došao je presvučen u Crnog Gruju. Bio hit dana! Nakon neuspjeha napustio radikale i prešao u Demokratski narodni savez.Povukao za sobom nekolicinu ideoloških pokajnika. "Nije valjda da smo tek u 1943. godini?!Ko će dočekati Sremski front." Jalta su valjda ove povlastice da uskoro možemo u Pravu Evropu bez viza. Konačno i narod neko priznao.

"A kakvu Evropa administraciju ima!" Gledaćemo i to kad im budemo: prali prozore, čuvali djecu, njegovali stare i nemoćne, istresali kible i kontejnere. Poljaci su po većim gradovima EU svojevremeno imali šaltere za kupovinu karata, informacijske pultove. Imali su i prevodioce. Mada, ne treba biti na kraj srca, ako nas dočekaju bez fanfara. "I kible su sehr gut. Mnogo manje truju od izolacije duge 20 godina."

<
Vezane vijesti