Miodrag Dakić, aktivist iz Banja Luke: "Svaka vlast, pa i vlast u Republici Srpskoj pokušava da iskoristi proteste za neke političke ciljeve. Posebno jer je ovo izborna godina, a jedan od glavnih ciljeva vlasti je da stanje u RS prikaže kao veoma dobro, pa makar i samo u odnosu na stanje u FBiH"

Miodrag Dakić, aktivist iz Banja Luke, sudionik prosvjeda inicijative "Park je naš", banjalučkog slučaja Varšavska iz 2012, te brojnih drugih inicijativa, komentira događaje u BiH.

Kakva je atmosfera u Banjaluci vezano uz prosvjede?

Čini mi se da je danas u gradu kao i bilo kojeg drugog dana, nema vidljivih znakova da je juče bilo okupljanje građana ili da se planira neko novo okupljanje osim na društvenim mrezama gdje se naširoko komentarišu protesti, posebno oni koji su se desili juče.

Hoće li prosvjedi ozbiljnije zahvatiti i RS?

Ne mislim da će se to desiti, barem ne sada.

U čemu se razlikuju ovi prosvjedi od prosvjeda prošlogodišnjih incijative Park je naš i prosvjeda za JMBG?

Teško je u par rečenica sažeti sve razlike, ali bih istakao jednu koja je najočitija, a to je nenasilni karakter koji su imali prethodni protesti. Ti protesti su i bili potpuno spontani, dok su protest u Tuzli započeli nezadovoljni radnici uništenih firmi.

Rekli ste da imate nešto drugačiji pogled na prosvjede od većine. Odnosi li se to na upotrebu nasilja?

M. Dakić: Ako uspostavimo nasilje kao način rješavanja nezadovoljstva u društvu, to može biti veoma opasno, jer onda otvara mogućnost da se bilo koja ideja u budućnosti nasilno zaustavi, bez obzira koliko ispravna bila.

Da, to se prije svega odnosi na upotrebu sile kao načina rješavanja problema. Nisam isključivo protiv nasilja, ali mislim da se trebaju iscrpiti sva druga sredstva prije nego se pribjegne nasilju. U slučaju nekoliko gradova u FBiH, to se ne može reći. Nasilje je izgovor za neznanje na koje načine se moze efikasno boriti za svoje ciljeve. Ako uspostavimo nasilje kao način rješavanja nezadovoljstva u društvu, to može biti veoma opasno, jer onda otvara mogućnost da se bilo koja ideja u budućnosti nasilno zaustavi, bez obzira koliko ispravna bila. To je rizik koji sumnjam da su spremni prihvatiti oni koji opravdavaju ili zagovaraju nasilje.

Kako se vlast u RS izjašnjava o prosvjedima?

Svaka vlast, pa i vlast u RS pokušava da iskoristi proteste za neke političke ciljeve. Posebno jer je ovo izborna godina, a jedan od glavnih ciljeva vlasti je da stanje u RS prikaže kao veoma dobro, pa makar i samo u odnosu na stanje u FBiH. Izjava premijerke Cvijanović da je stanje u RS apsolutno sređeno je svojevrstan vic, koji ne treba posebno komentarisati. Naravno, uvijek se izvuku i neki skriveni interesi u FBiH o ukidanju RS. To je nešto na šta su građani u RS prilično osjetljivi, pa vlasti koriste svaku priliku da skrenu pažnju na tu temu, bez obzira što takve teorije zavjere nemaju neko realno uporište u stvarnosti.

Kako mediji u RS prate prosvjede?

Obzirom da sam se sinoć vratio sa puta, pratio sam samo vijesti na internetu i društvenim mrežama. Od toga što sam pročitao, ništa nije posebno neočekivano. Mediji prenose uglavnom izjave političara, osuđuju vandalizam i ne pokušavaju da naprave jednu dublju analizu problema, te što je još važnije, da pokušaju da otvore prostor za diskusije o dugoročnim rješenjima za probleme u nasem društvu. Imajući u vidu da veliki broj mediju u RS dobija donacije od vlasti u RS, nije za čuditi što se ponašaju na ovakav nacin.

Što vidite kao moguće pravce razvoja ovih prosvjeda?

Na žalost, mislim da ovi protesti neće polučiti ništa korisno i da će se za desetak dana vrlo malo u javnosti pričati o njima. Volio bih da griješim i da će građani konačno shvatiti da se moraju kvalitetnije organizovati i nastupiti prema vlastima i ostalim društvenim akterima, ne samo sa zahtjevima, već i sa prijedlozima na koji način unaprijediti situaciju u pojedinim oblastima u našem društvu, jer izaći samo sa zahtjevima pred ovako nesposobnu vlast je neozbiljno. Imamo primjer zahtjeva u Tuzli, gdje je prvi zahtjev bio ostavka vlade Tuzlanskog kantona, što je i učinjeno, ali sada ostaje pitanje ko bi trebao raditi na ispunjavanju ostalih zahtjeva. U svakom slučaju, ovo je vjerovatno početak bunta građana u BiH, ali bi u budućim aktivnostima trebali biti mnogo organizovaniji.

Ključne riječi: prosvjedi u BiH
<
Vezane vijesti