Foto: AbrašMEDIAFoto: AbrašMEDIAOkupljeni na plenumu u Mostaru izglasali su zahtjev kojim od vlasti traže ustupanje javnog prostora Gradske vijećnice na korištenje građanima i građankama Mostara

Jučer je u Mostaru održan četvrti, a u Tuzli osmi po redu plenum građanki i građana. U prepunoj dvorani Abraševića, građani Mostara iznijeli su svoje stavove i zahtjeve po pitanju tema privrede, obrazovanja, zapošljavanja te savjete o unaprjeđenju rada plenuma. Okupljeni su izglasali zahtjev kojim od vlasti traže ustupanje javnog prostora Gradske vijećnice na korištenje građanima Mostara.

Koordinacijski odbor također je započeo s formiranjem radnih grupa koje će biti definirane do slijedećeg plenuma zakazanog za srijedu. Tom prilikom će biti formiran info pult na kojem će se svi zainteresirani moći prijaviti za sudjelovanje u određenoj grupi. Odlučeno je da se prosjedi u Mostaru održavaju i dalje, a sljedeći je zakazan za danas u 16 sati na mostarskom Španskom trgu.

Plenum Tuzlanskog kantona na osmom zasjedanju donio je jednoglasni proglas. "Upozoravamo da se dosadašnji zahtjevi Plenuma moraju odmah početi rješavati. Danas 18. februara, pokazujemo svoje nezadovoljstvo radom institucija vlasti okupljanjem ispred zgrade SODASO, odakle ćemo krenuti u protestnu šetnju do zgrade Skupštine TK. Pozivamo sve građanke i građane da se odazovu današnjim demonstracijama. Naši zahtjevi su naše pravo!", stoji u proglasu.

Zbog nastavka zastrašivanja i nasilja od strane institucija vlasti i nezadovoljni ozbiljnošću kojom se Skupština TK bavi postojećim zahtjevima, građani i građanke Tuzle zatražili su trenutačno rješavanje ultimativnih zahtjeva postavljenih prošlog tjedna, među kojima je zahtjev upućen Skupštini Tuzlanskog kantona za ukidanjem dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti Tuzlanskog kantona po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

Ključne riječi: prosvjedi u BiH
<
Vezane vijesti