Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaUpravni sud u Splitu poništio je lokacijsku dozvolu za golferski projekt na Srđu. To je već treća sudska presuda kojom se poništavaju dozvole za megalomanski projekt gradnje na brdu iznad Dubrovnika. "Ovo je još jedan korak prema ukidanju tog projekta. Vrijeme je da sve institucije prije svega Dubrovačko-neretvanska županija i župan odustanu od daljnjeg guranja ovog očito nezakonitog projekta", kaže Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Upravni sud u Splitu poništio je lokacijsku dozvolu za golferski projekt na Srđu, javljaju Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš, koji su i podnesli zahtjev za poništenjem dozvole. Naime, još u rujnu prošle godine isti je sud ukinuo rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš za taj projekt, a kako je lokacijska dozvola donesena na temelju tog rješenja, i lokacijska je dozvola sada poništena.U tjednu kada se o korupciji i vjerodostojnosti naveliko raspravlja, dobro se sjetiti da su prvi potezi HDZ-ove i Most-ove vlade išli upravo prema smanjenju sredstava za rad civilnog društva.

"Ovo je već treća presuda kojom se poništavaju nezakonito doneseni dokumenti kojima se pogodovalo ovom projektu. To bi trebalo pokazati svima da je povijest borbe za Srđ ujedno povijest borbe protiv nezakonitosti, pogodovanja i korupcije", kaže Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Legitimnost projekta na Srđu prvo je osporio Visoki upravni sud ukinuvši krajem 2014. izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojom je projekt narastao tri puta, sa 100 na 310 hektara. Proširenje je potpisao tadašnji Sanaderov povjerenik Želimir Bosnić, iako za to nije imao ovlasti. 

Nakon toga je Upravni sud početkom rujna 2016., nakon tri i pol godine čekanja, poništio i rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš za projekt koji uključuje gradnju ne samo golf igrališta već i dva hotela, 240 vila, 400 apartmana ukupne kvadrature četiri puta veće od kvadrature naselja Nova Mokošica. Rješenje o prihvatljivosti usvojeno je u vrijeme mandata SDP-ovog ministra zaštite okoliše Mihaela Zmajlovića, također na temelju tužbe Zelene akcije, inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata. Udruge su tvrdile kako je studija razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu na što je i UNESCO upozorio Hrvatsku. Sada je Sud poništio i lokacijsku dozvolu izdanu tvrtki Razvoj Golf u listopadu 2015. u mandatu HNS-ove ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, a koja je pokrivala gradnju golf igrališta veličine 18+9 rupa i spomenutih smještajnih kapaciteta, vodovoda i rekonstrukciju ceste od Jadranske magistrale do Bosanke.

"Sudske bi presude trebale značiti da cijeli postupak treba ponoviti iz početka i to počevši od 2006. godine i nezakonitog proširenja obuhvata projekta, no upravo su sada u tijeku izmjene županijskog prostornog plana te Dubrovačko-neretvanska županija na čelu sa županom Dobroslavićevićem pokuša ponovo legalizirati proširenje koje je ukinuto sudskom presudom", upozorava Capor.

Nikola Dobroslavić je, podsjetimo, HDZ-ov župan.

"Upravni je sud sada potvrdio ono što smo govorili kada je ukinuta Studija utjecaja na okoliš. Riječ je o još jednom koraku prema ukidanju tog projekta. Vrijeme je da sve institucije, prije svega Županija i župan, odustanu od daljnjeg guranja ovog očito nezakonitog projekta", zaključuje Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.Đ. Capor: "Ovo je već treća presuda kojom se poništavaju nezakonito doneseni dokumenti kojima se pogodovalo ovom projektu. To bi trebalo pokazati svima da je povijest borbe za Srđ ujedno povijest borbe protiv nezakonitosti, pogodovanja i korupcije."

Podsjetimo i da je ovo samo jedna u nizu presuda upravnih sudova protiv nadležnih institucija u pitanjima prostornog planiranja i zaštite okoliša. Upravni su sudovi, između ostalog, već rušili studiju utjecaja na okoliš za projekt golfa kod Motovuna, ukinuli Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana povijesne jezgre Grada Splita, studiju za vjetroelektrane na Pelješcu, rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti za okoliš novog kamenoloma u Marčani, rješenje istog ministarstva o gradnji male hidroelektrane Brodarci na Kupi, okolišnu dozvolu za spaljivanje otpada u Cemex-u...

U svim su slučajevima udruge i inicijative dokazale nezakonitost djelovanja institucija. Civilno je društvo, potvrđuju redom presude upravnih sudova, ono koje čuva zakonitost u upravljanju okolišem u Hrvatskoj i to ga čuva od nezakonitinih odluka institucija. U tjednu kada se o korupciji i vjerodostojnosti naveliko raspravlja, dobro se sjetiti da su prvi potezi HDZ-ove i Most-ove vlade išli upravo prema smanjenju sredstava za rad civilnog društva, kroz smanjenje sredstava za rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

<
Vezane vijesti