Foto: Arhiva, Srđ je našFoto: Arhiva, Srđ je našUpravni sud u Splitu poništio je danas Studiju utjecaja na okoliš za golferski projekt na Srđu.

Riječ je o presudi u tužbi koju su još prije tri i pol godine, u travnju 2013., Upravnom sudu podnijele inicijative Srđ je naš, udruge Zelena akcija i Udruga hrvatskih arhitekata protiv odluke Ministarstva zaštite okoliše i prirode u vrijeme Mihaela Zmajlovića o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za megalomanski projekt gradnje iznad Dubrovnika.

"U studiji se tendenciozno manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz procjene utjecaja izbačena turistička naselja Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu, pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj preko 400 apartmana, smatramo neprihvatljivim trgovanjem zdravljem građana. Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, pokušava se izgraditi 27,9 ha sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, dakle u rekreacijskoj zoni, iako se na takvim područjima po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo prateći objekti za potrebe rekracijske namjene”, izjavio je prilikom podizanja tužbe Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Udruge i inicijativa više će o presudi reći sutra na konferenciji za medije u Dubrovniku.

Ovo je samo jedna u nizu presuda upravnih sudova protiv nadležnih institucija u pitanjima prostornog planiranja i zaštite okoliša. Upravni su sudovi, podsjećamo, već rušili studiju utjecaja na okoliš za projekt golfa kod Motovuna, ukinuli Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana povijesne jezgre Grada Splita i studiju za vjetroelektrane na Pelješcu. U svim su slučajeva udruge i inicijative dokazale nezakonitost djelovanja institucija.

Legitimnost projekta na Srđu već je osporio Visoki upravni sud ukinuvši krajem 2014. izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojom je projekt narastao sa 100 na megalomanskih 310 hektara.

aem_copy42641.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

Ključne riječi: Srđ je naš, Srđ, Upravni sud
<
Vezane vijesti