Foto: FAHFoto: FAHUpravni sud u Splitu poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Bila Ploča na Pelješcu jer je ustvrdio da je studija utjecaj na okoliš bila stručno neutemeljena, priopćeno je u petak iz Udruge BIOM, jedne od dviju udruga čija je tužba rezultirala odlukom suda.
To je prva presuda koja zaustavlja izgradnju vjetroelektrane na području očuvanja značajnom za zaštitu ptica u Hrvatskoj. Udruga BIOM već godinama upozorava na nestručno izrađene studije i nepravilnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000, kaže se u priopćenju.
 
Presuda je donesena 28. prosinca prošle godine, a tužba je podignuta još u veljači 2013., nakon što je Ministarstvo donijelo rješenje kojim se izgradnja vjetroelektrana Bila Ploča ocijenila prihvatljivom za okoliš i ekološku mrežu, iako se područje zahvata nalazi na važnom koridoru preleta ptica.
 
Već za vrijeme javne rasprave upozoravali smo na stručnu neutemeljenost studije i apsurdnu situaciju da se planira izgradnja vjetroelektrane na području koje su državne institucije za zaštitu prirode identificirale kao međunarodno značajno za zaštitu ptica. Prostorno loše pozicionirane vjetroelektrane mogu izazvati visoku smrtnost kod ptica i šišmiša koji stradaju uslijed sudara s elisama vjetroturbina, kaže se u priopćenju koje je potpisao biolog Vedran Lucić iz Udruge BIOM.
 
BIOM: Stručno neutemeljene studije su česte jer su posljedica direktnog ugovaranja između investitora zahvata i izvođača studije utjecaja, tzv. ovlaštenika.
Ni većina članova stručno-savjetodavnog povjerenstva niti tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša nisu vidjeli prepreku odobrenju za izgradnju vjetroelektrane na prijevoju iznad Orebića, preko kojeg prelijeće veliki broj ugroženih vrsta ptica, kao npr. eja močvarica, orao zmijar i škanjac osaš, kaže se.
 
"Stručno neutemeljene studije su česte jer su posljedica direktnog ugovaranja između investitora zahvata i izvođača studije utjecaja, tzv. ovlaštenika. Ovlaštenici zbog tržišne konkurencije podilaze investitoru tako da studije velikom većinom odobravaju zahvat umjesto da ga objektivno i kritički razmotre. Nadležno Ministarstvo, umjesto da zaustavi tu lošu praksu, tolerira taj način djelovanja na štetu ugroženih vrsta i staništa u Hrvatskoj“, kaže se u priopćenju.
 
Udruga BIOM vodi pred upravnim sudovima u Hrvatskoj još tri tužbe koje osporavaju izgradnju vjetroelektrana na širem području Velebita i Dinare, također na područjima značajnim za zaštitu ptica.

 

Ključne riječi: BIOM, vjetroelektrane
<
Vezane vijesti