Mediji

zovko_0_original.jpg

Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara III.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a: Potreba zapošljavanja onih koji su završili druge fakultete na poslovima novinara svjedoči o tome da je novinarstvo zanat. U studijske programe potrebno staviti veći naglasak na političko i klasično znanje, dakle, povijest, sociologiju i komunikaciju. Mnogi najbolji novinari i novinarke nisu završili novinarski fakultet.
plenkovic_ytb_prtsc.jpg

Medijski urednik Plenković

A ne da mu vrag mira, pa ne da! Jer, da nema tih vražjih novinara - osim, dakako, polit-sektorskih "zvijezda" i urednika im režimske tzv. javne kuće HRT-a - eeee..., kako bi denver plavi 'rvacki ZNA SE svijet u domaji i, je li, etnički očišćenoj pupčano povezanoj paučina granicom tzv. Herceg-Bosni lijepo izgledao. Pravi Eden!
ministrica_nina_obuljen_korzinek.jpg

Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara II.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija: Novi nacrt analize stanja i pregled medijske politike, koji je temelj za izradu Nacionalnog programa razvoja medija u okviru Nacionalne razvojne strategije, sadržavat će i poglavlje o obrazovanju novinara.
Foto: Mentalfoss

Tragikomično čuvstvovanje prostakluka

Verbalni rat koji zadnjih mjeseci vode tri najviše rangirana hrvatska političara izazvao je mnoge reakcije u javnosti. Nakon početnog zanimanja prevladala je apatija, koja mi je prešla u indignaciju, a onda je počela izazivati neželjene reakcije. Tako sam odlučio napisati sljedeći tekst:
Foto: Kai Mörk, CC/Wikipedia

Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara I.

Potencijal održivosti - profil hrvatskog sustava za visokoškolsko obrazovanje novinara: Zamislimo novinarsku redakciju s deset zaposlenika koji obavljaju poslove novinara, neko su vrijeme naukovali u novinarskoj redakciji, a obrazovali su se za sljedeća zanimanja - ekonomist, komunikolog, inženjer cestovnog prometa, profesor hrvatskog jezika i književnosti, pedagog, novinar, profesor povijesti i sociologije, politolog, grafički dizajner te informatolog. Ta imaginarna slika nije daleko od realnosti.
rasturam.jpg

Portal koji rastura

Portal Rasturam.com brzo je postao nezaobilazno mjesto za djecu i mlade s teškoćama u razvoju koje nudi njima prilagođen sadržaj. "Svako propuštanje razumne prilagodbe za osobe s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju predstavlja diskriminaciju. Ako ne omogućimo prilagodbe, djeca neće iskoristiti svoje pune potencijale, a kada odrastu biti će ovisni o tuđoj pomoći", kaže Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena koja je pokrenula portal.
Foto: Vlada RH

Pljuska aroganciji

Andrej Plenković i njegova vlada uporno očekuju da novinari za njih obavljaju PR.
wiki_m.jpg

Wikimedijima za ljudska prava

Webinar i online radionica za veću vidljivost teme ljudskih prava u Wiki-dimenziji: U sklopu festivala i povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održan je u srijedu webinar i online radionica ABC Wikipedije/Wikimedije za ljudska prava, s ciljem uvodnog informiranja o wikimedijaciji i popravljanja vidljivosti teme. Osim jasnoga povoda, kickstart takvoj akciji dala je inicijativa HrW kroz platformu Clubture, uz podršku festivala.