golf_du.jpgTvrtka Razvoj golf pokušava sudskim putem zastrašiti Zelenu akciju.

Jučer je na općinskom sudu u Dubrovniku održano ročište po privatnoj tužbi Razvoj golfa protiv odgovornih osoba Zelene akcije: Željke Leljak Gracin, Enesa Ćerimagića i Luke Tomca. Razvoj golf u kaznenom postupku traži kažnjavanje odgovornih osoba Zelene akcije zbog kampanje u kojoj je Zelena akcija  pozivala na poštivanje zakona i sudskih presuda u vezi s izgradnjom apartmanskog naselja na Srđu. “Postupak Razvoj golfa obično je ugnjetavanje i pokušaj gušenja demokratske rasprave”, izjavio je Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije i trećeokrivljeni.

Ovaj slučaj tipičan je primjer onoga što se u međunarodnoj praksi naziva SLAPP*, a što je engleska skraćenica za strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti. “SLAPP je tužba koja je namijenjena cenzuriranju, zastrašivanju i ušutkavanju svih kritičara vlasti ili investitora pošto ih se opterećuje troškovima raznih pravnih postupaka dok ne odustanu od svojih stavova”, rekla je Željka Leljak Gracin, prvookrivljena u ovom postupku. 

Podsjetimo, Zelena akcija je u kampanju “Srđ je naš”, koja je bila ključna za razotkrivanje prave prirode projekta koji je u početku prikazivan kao bezazleni sportski sadržaj u zelenilu, uključena od 2010. godine. “Zapravo, radi se o megalomanskom apartmanskom naselju višestruko većem od bilo kojeg dubrovačkog naselja. Realizacija ovog projekta dodatno bi opteretila prenapregnutu dubrovačku infrastrukturu, a većinu troškova izgradnje potrebne infrastrukture snosili bi građani iz javnih izvora”, izjavio je drugookrivljeni Enes Ćerimagić.

U ovom postupku, Razvoj golf traži kažnjavanje svakog od optuženih iz Zelene akcije u iznosu od 300 dnevnih dohodaka što je ukupno više od 200 000 kuna, bez troškova postupka. “Nama koji živimo od plaće, taj iznos ugrožava egzistenciju. Zelenoj akciji, koja se financira strogo namjenskim sredstvima putem javnih natječaja, prijetnja ovakvom kaznom znači prijetnju zatvaranjem”, dodala je Leljak Gracin.

Činjenica je da je Zelenu akciju u građanskom predmetu o istom slučaju sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio odgovornosti za naknadu štete Razvoj golfu. “Unatoč tome, ova tvrtka ne odustaje od našeg proganjanja. Sada nas u kaznenom postupku dodatno opterećuje potrebom da branimo slobodu govora i plaćamo značajne troškove sudskih postupaka. Sve to dovodi do nesigurnosti našeg djelovanja. Međutim, neće nas ušutkati”, poručio je Tomac. 

Ključne riječi: zelena akcija, golf, Srđ
<
Vezane vijesti