Presudom iz srpnja ove godine Upravni sud RH je potvrdio ono na što civilno društvo već godinama upozorava, da unutar Ministarstva zaštite okoliša postoji netransparentnost, nepoštivanje zakona i opravdana sumnja u pogodovanje građevinskom lobiju kada je riječ o takozvanim "golf projektima" u Hrvatskoj.

"Tuženo tijelo nije valjano obrazložilo razloge zbog kojih je utvrdilo da je zahvat golf


igralište Brkač kod Motovuna prihvatljiv za okoliš", napisano je u presudi vijeća kojim je predsjedala sutkinja Mira Kovačić. Pri donošenju pozitivne ocjene Studije utjecaja na okoliš nisu naime uzeta u obzir sva mišljenja članova Povjerenstva za ocjenu studije, iako su se čak tri člana Povjerenstva, koji su sudjelovali na trećoj sjednici Povjerenstva, protivila ocjeni da je Studija prihvatljiva za okoliš. Također, Ministarstvo nije čak ni razmatralo i četvrto, također negativno, mišljenje člana koji nije nazočio trećoj sjednici. Upravni sud sada zahtijeva ponovno razmatranje primjedbi za ova četiri mišljenja članova Povjerenstva kao i za primjedbe Državnog zavoda za zaštitu prirode koji je naveo da bi "izgradnja golf igrališta mogla imati značajan utjecaj na prirodne vrijednosti i područja ekološke mreže". Međutim, zanemarivanje primjedbi zainteresirane javnosti ni u ovoj presudi nije spomenuto.

us-motovun.jpg us-motovun.jpg

Golf kompleksom Brkač podno Motovuna, podsjećamo, predviđena je gradnja velikih razmjera u zaštićenom krajoliku, kraj šume gdje rastu osjetljivi tartufi i pokraj rijeke Mirne. Planirano je na 240 hektara vrijednog i visokovrijednog poljoprivrednog zemljišta i šuma izgraditi 498 postelja u 67 vila i apartmana i mnoge druge gospodarske i ugostiteljske građevine, a nositelj zahvata je Stanzija Dolzani d.o.o.

Upravni sud: "Područje zaštite okoliša kao općeg dobra, zahtijeva osobitu transparentnost svih postupaka koji mogu rezultirati odobravanjem zahvata koji utječe na okoliš pa je odluke koje se u takvim postupcima donose, potrebno podrobno obrazlagati"

Upravnom sudu tužbu je podnijela udruga Zelena Istra iz Pule u suradnji sa Zelenom akcijom zbog mnogih nepravilnosti u postupku procjene utjecaja na okoliš. Podsjetimo, komisija Ministarstva zaštite okoliša za procjenu studije utjecaja na okoliš kojom je presjedao Velimir Šimičić prvotno je odbila studiju. Šok u Ministarstvu Marine Matulović Dropulić popravili su tada smjenjivanjem Šimičića "jer je otišao u mirovinu". Na njegovo mjesto postavljen je Željko Cvrtila iz Ministarstva turizma i malo dorađena studija je uskoro prihvaćena.

"Zadovoljni smo s ovom presudom iako smo na nju morali čekati dvije i pol godine. Samo je sretna okolnost htjela da investitor nije u međuvremenu počeo graditi.  Sudski bi postupci kada je okoliš u pitanju trebali ići po hitnom postupku, kao što i nalaže Zakon o zaštiti okoliša", izjavila je za H-Alter Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

"Presudom je potvrđeno ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, a to je da je odluka o prihvatljivosti za okoliš golf igrališta Brkač i pripadajućeg smještaja neutemeljena odnosno da nisu razmotreni njegovi značajni negativni utjecaji na tradicijsku arhitekturu i krajolik, na prirodu i bioraznolikost, na tlo i podzemne i površinske vode, na pretvaranje najvrjednijeg poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i  na netransparentni i nekonzistentni način odlučivanja Povjerenstva", istaknula je Radojčić.

U obrazloženju presude Upravni sud donio je i zaključke koji se ne tiču samo ovog projekta već se odnose i na ostale projekte s mogućim utjecajem na okoliš. "Područje zaštite okoliša kao općeg dobra, zahtijeva osobitu transparentnost svih postupaka koji mogu rezultirati odobravanjem zahvata koji utječe na okoliš pa je odluke koje se u takvim postupcima donose, potrebno podrobno obrazlagati", stoji u presudi Upravnog suda.

Ovakvo je tumačenje u izrazitom nesuglasju s ponašanjem Vlade RH koja je prošloga tjedna na zatvorenoj sjednici i bez objašnjenja koje traži Upravni sud donijela odluku da je izgradnja projekta sličnog motovunskom, igrališta za golf i pripadajućih građevina Baštijunski brig uz sam rub zaštićenog područja, Parka prirode Vransko jezero, od interesa za Republiku Hrvatsku. Ta Vladina odluka omogućuje izvlaštenje zemljišta, a početak gradnje 112 vila, 10 apartmanskih građevina i hotela na površini od gotovo 140.000 m2  značit će neizbježne ozbiljne utjecaje na 300 tisuća ptica koje žive u Parku.

vransko__ab1.jpg vransko__ab1.jpg

Osim što je ovaj krajnji čin same Vlade netransparentan i protivi se tumačenju Upravnog suda, i cijeli proceduralni put odobravanja projekta golfa na Baštijunskom brigu karakterizirala je izrazito netransparentna procedura donošenja odluka slično kao i kod Motovuna. Dovoljno je podsjetiti se da je predsjednik komisije koju je sastavilo Ministarstvo da procijeni valjanost studije utjecaja na okoliš bio isti čovjek kao i u slučaju motovunske komisije, Željko Cvrtila iz Ministarstva turizma.

Zakon o igralištima za golf, još je uvijek na snazi, iako je premijerka Kosor najavila njegovo ukidanje još u svibnju ove godine. Ni Ustavni sud nije još uvijek donio odluku o ocjeni ustavnosti tog zakona

Uz krajnju netransparentnost i vrlo dvojbene procedure simbol korupcije na najvišem nivou, Zakon o igralištima za golf, još je uvijek na snazi, iako je premijerka Kosor najavila njegovo ukidanje još u svibnju ove godine. Ni Ustavni sud nije još uvijek donio odluku o ocjeni ustavnosti tog zakona koju su udruge zatražile u veljači 2009., prije dvije i pol godine.

Tada je Ministarstvo zaštite okoliša još vodila Marina Matulović Dropulić pod čijim su vodstvom mnogi štetni projekti dobili rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliša i to bez uvažavanja primjedbi lokalnog stanovništva. Ministrica je otišla, međutim projekti koji su odobreni za vrijeme njezinog mandata i dalje prijete. Kada je riječ o projektima koji se vežu uz golf, presuda Upravnog suda u slučaju Motovun ipak je unijela nadu u dugu bitku koju su lokalno stanovništvo, građanske inicijative i udruge prisiljene voditi s čak stotinjak sličnih projekata kojima se sustavno planira apartmanizacija jadranske obale pod krinkom golfa.

"Ova je presuda od velike važnosti jer se po prvi puta razmatrala najučestalija od svih primjedbi udruga o neobrazloženim odbijanjima primjedbi u javnim raspravama o studijama utjecaja na okoliš  - radi se o presedanu koji bi mogao biti prekretnica u do sada samo formalnom sudjelovanju javnosti  u postupcima procjene utjecaja na  okoliš", ocijenile su Zelena Istra i Zelena akcija.

Udruge smatraju da bi Ministarstvo zaštite okoliša sada trebalo ponoviti cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš golf projekta Brkač, uključujući i ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu, razmatrajući na primjereni način primjedbe struke i javnosti, kako bi uklonilo opravdane sumnje u pogodovanje investitoru.


Članak je objavljen uz podršku Heinrich Böll Stiftung - Hrvatska. Iznesena 

mišljenja nužno ne odražavaju stajalište Heinrich Böll Stiftunga.

 

 

 

<
Vezane vijesti