dubrovnik_622.jpgVisoki upravni sud poništio je nakon osam godina izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojima je omogućeno bujanje projekta na Srđu. Sve kasnije dozvole za golferski projekt temelje se na toj odluci iz 2006. godine kojom je projekt narastao sa 100 na megalomanskih 310 hektara, a koju je Visoki upravni sud upravo poništio. "Sada možemo pobiti sve kasnije dozvole za golf projekt", kaže Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Visoki upravni sud poništio je nakon osam godina izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojima je omogućeno bujanje projekta na Srđu. Sve kasnije dozvole za golferski projekt temelje se na toj odluci iz 2006. godine kojom je projekt narastao sa 100 na megalomanskih 310 hektara, a koju je Visoki upravni sud upravo poništio. Trostruko povećanje obuhvata projekta potpisao je Želimir Bosnić, tadašnji Sanaderov povjerenik za Dubrovačko-neretvansku županiju koji nije imao ovlasti za izmjene prostornih planova, što je potvrdila pravomoćna odluka suda na koju se ne može žaliti. Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije vraća se na stanje iz 2006. godine prema kojemu je obuhvat projekta na Srđu iznosio 100 hektara. Pravnoj državi trebalo je čak osam godina da potvrdi da su građani okupljeni u inicijativu Srđ je naš cijelo vrijeme bili u pravu, a brojni političari sa svih strana političkog spektra godinama branili nezakonitosti.

Pravnoj državi trebalo je čak osam godina da potvrdi da su građani okupljeni u inicijativu Srđ je naš cijelo vrijeme bili u pravu, a brojni političari sa svih strana političkog spektra godinama branili nezakonitosti.

"Ova odluka konkretno znači da je sve odluke koje su na njoj utemeljene moguće pobiti. Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji planovi nižeg reda moraju usklađeni s planovima višeg reda. Svi planovi koji su niže od plana županijskog prostornog plana moraju se uskladiti s njim, a to se odnosi i na urbanistički plan uređenja za projekt na Srđu. Međutim, u trenutku pokretanja zahtjeva taj plan kao i druge dozvole za projekt na Srđu nisu bile donesene pa se zahtjev i odluka upravnog suda na njih ne osvrću. Sada će trebati pokrenuti postupak i protiv tih odluka", pojašnjava za H-Alter Enes Ćerimagić, pravnik iz Zelene akcije.

Žalbu je još 2006. godine Ustavnom sudu podnijelo nekoliko dubrovačkih udruga iz kojih je kasnije izrasla inicijativa Srđ je naš. Ustavni sud je zbog promjena u nadležnosti 2012. proslijedio predmet na rješavanje Visokom upravnom sudu kojem su trebale daljnje dvije godine da donese presudu. 

"Sud je potvrdio da smo bili u pravu sve ove godine. Nezakonit način bio je jedini način da se isplanira i u prostorne planove ugura ovakva megalomanska apartmanizacija u neposrednoj blizini UNESCO-ve baštine", kaže Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Udruge podsjećaju kako su odmah po formiranju nove županijske vlasti, nakon razrješenja Povjerenika, organizirali prosvjed pred dubrovačkom vijećnicom i tražili stavljanje van snage izmjena i dopuna prostornog plana koje je Bosnić potpisao. Nadležne institucije - urbanističku inspekciju, resorna ministarstva i ministre, premijere, predsjednika Josipovića, MUP, DORH - pravovremeno su upozorili na ove nezakonitosti, međutim nijedna od tih institucija ništa nije poduzela. Umjesto toga, gradonačelnik Andro Vlahušić je pozivao građane da ne iziđu na referendum koji je inicirala inicijativa Srđ je naš, a ministri redom tvrdili kako je sve u skladu sa zakonom.

srdj123.jpg

"Zabrinjavajuće je što smo svih osam godina detaljno objašnjavali u čemu se sastoji nezakonitost i bilo koji političar s imalo obzira prema javnom interesu bi ozbiljno shvatio upozorenja. Nije potrebno imati pravno obrazovanje da bi se shvatilo da je odluka koja je u nadležnosti skupštine a donese je povjerenik koji je tu da ih zamijeni samo u kratkom razdoblju i za tekuće poslove, nezakonita. Zato ova presuda predstavlja i velik udarac svim onima koji su bezočno zastupali interese jednog privatnog investitora, umjesto javnih, od samog gradonačelnika, preko vijećnika Dubrovačkog dogovora do resornih ministara, potpredsjednika Vlade Grčića koji je tvrdio da je sve zakonito i da će se Grad Dubrovnik izložiti plaćanju šteta investitoru ako se ne usvoji UPU za Srđ, pa sve do premijera Milanovića i da ne zaboravimo veleposlanika Hrvatske pri UNESCO-u Iva Goldsteina koji je također zaboravio na javni interes", kaže Ćerimagić.

Ovo je već treća odluka Visokog upravnog suda u posljednjih pola godine koja je potvrdila pravne nezakonitosti u radi institucija u donošenju prostorno-planske dokumentacije.

Osim projekta na Srđu, Bosnić je 2006. povećao i turističke zone na poluotoku Bat u Zatonu, mijenjao prostorni plan u prostoru Čemprijesa na Šipanu i još neke dijelove prostornog plana, a presuda Upravnog suda se odnosi i na te izmjene. Što je bilo s Bosnićem kasnije, gdje je on sad, to ne znamo. Iako je sud potvrdio da je nezakonito mijenjao prostorni planove, on neće snositi nikakve zakonske posljedice. Kako će se točno sustav sada ponašati, kako će se odnositi prema u međuvremenu izdanim dozvolama i planovima nižeg reda, hoće li se institucionalna tumačenja značenja ove presude poklopiti s tumačenjima udruga, očekujemo očitavanje nadležnih. Riječ je, naime, o novoj situaciji a ni dosad se institucije nisu iskazale u ispravnom tumačenju zakona.

Ovo je, naime, već treća odluka Visokog upravnog suda u posljednjih pola godine koja je potvrdila pravne nezakonitosti u radu institucija u donošenju prostorno-planske dokumentacije. U lipnju je tako isti sud poništio Provedbeni urbanistički plan povijesne jezgre Grada Splita da bi nekoliko dana kasnije poništio i studiju utjecaja na okoliš za golferski projekt kod Motovuna. Sve su ove odluke rezultat tužbi udruga i građanskih inicijativa koje su prisiljene dokazivati da sustav ne funkcionira zakonito.

Što se tiče projekta na Srđu, godinu dana nakon izdavanja lokacijske dozvole, na terenu se ništa ne događa. Aktivisti su uvjereni da ni neće. "Cijeli postupak izdavanja dozvola trebalo bi provesti ispočetka, ali ovo je vjerojatno jedan od zadnjih čavala u lijesu projekta apartmanizacije Srđa", uvjeren je Ćerimagić.

Ključne riječi: golf tereni, Srđ je naš, Srđ, Upravni sud Mjesta: Dubrovnik
<
Vezane vijesti