Poslodavci

Foto: Europski zeleni/ Facebook

Mobilizacija Europe protiv TTIP-a

"Mi želimo demokraciju, a ne korporatokraciju", poručili su predstavnici novoosnovane masovne inicijative protiv kontroverznih sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om i Kanadom

Progresivne ekonomske struje

Ekonomski sustav ne bi trebao imati ulogu nekakvog eksternog ograničenja koje nas razvojno sputava te limitira našu imaginaciju, već ga treba prilagoditi po ljudskoj mjeri. Stoga ne pitaj što možeš učiniti za ekonomski sustav, već što ekonomski sustav može učiniti za tebe.

Fenomen državnog kapitalizma

Upravo zato što su se u Hrvatskoj sve odluke prepustile stihiji tržišta i što je država postala veliki birokratski aparat koji u suštini nema zadnju riječ u ekonomskim pitanjima, društvo je bačeno više desetljeća unatrag s vrlo malim izgledima za boljitak.
Foto: Združena levica/Facebook

Slovenija između privatizacije i samoupravljanja

Luka Mesec, koordinator Udružene ljevice, uoči nedjeljnih izbora u Sloveniji: Sljedeća vlada će odrediti smjer državnog vlasništva. Nude se dva puta. Jedan je da se krene putem privatizacije, a drugi je ono što mi predlažemo: da se to državno vlasništvo iskoristi kao strateška prednost Slovenije.

Zakonom obespravljeno radništvo + FOTOGALERIJA

"Novi ZOR pogoduje isključivo političkim elitama i kapitalu a radnika pretvara u robu koju će, bez ikakvih prava, moći premještati s jednog na drugi posao", poručile su aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava, apelirajući kod zastupnika da glasaju protiv.
Foto: Abhishek.ujoshi, Commons.wikimedia.org

Daleko od društveno odgovornog poslovanja

Vodeće svjetske kompanije, poput "Nikea" ili "Walmarta", nerijetko se diče društvenom odgovornošću iako je riječ o tvrtkama čije ekonomsko bogatstvo počiva na najamnom radu i eksploataciji radništva. Po svemu sudeći, situacija nije puno bolja ni na domaćem terenu.
Foto: M. Zaplotnik

Puzajući udar na obrazovanje

Zadnjih nekoliko godina Europska komisija u tajnosti kroji obrazovne politike u zemljama članicama EU, što pokazuje svježi primjer iz Slovenije. Stručnjaci strahuju da se radi o strategijama koje bi mogle dodatno komercijalizirati obrazovni sustav i smanjiti utjecaj država članica na izgled vlastitog školstva te pretvoriti obrazovanje u robu.
Foto: André Sampaio

Favele na voleju kapitalizma

Dave Zirin: Brazil ima ekstremnu koncentraciju zemljišnog vlasništva u rukama oligarhije. Održavanjem Svjetskog nogometnog prvenstva i potom Olimpijskih igara stanje bi se moglo dodatno pogoršati. Ovaj put na meti krupnog kapitala su favele i njihovi stanovnici.
Foto: Youtube

Ne želimo da se "Agrokorov" sistem poslovanja prenese u "Mercator"

Goran Lukič, Savez slobodnih sindikata Slovenije: Sudeći po scenarijima iz regije i načinu na koji Todorić posluje, "Agrokorovo" preuzimanje "Mercatora" ne znači ništa dobro za radnike. Sinergijski učinci ovog posla podrazumijevaju otpuštanje nekoliko tisuća radnika u roku od dvije godine.
Foto: Victor Barro, Friends of the Earth International

EU i SAD brane korporativnu svemoć

Nakon tjedana pregovora i lobiranja od strane bogatih zemalja protiv stvaranja međuvladine radne grupe koja bi definirala obvezu poštivanja ljudskih prava za transnacionalne korporacije, Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo je rezoluciju koja će pokrenuti taj važni proces