"Novi ZOR pogoduje isključivo političkim elitama i kapitalu a radnika pretvara u robu koju će, bez ikakvih prava, moći premještati s jednog na drugi posao", poručile su aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava, apelirajući kod zastupnika da glasaju protiv.

"Outsourcajte sebe, ako vam se 'neda'", jedan je od plakata kojim su aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava prosvjedovale ispred Sabora protiv novog Zakona o radu, čije izglasavanje je pitanje vremena. "Riječ je o zakonu opasnih namjera, kojim će doći do daljnje dekonstrukcije socijalne države. Stoga i ovom prilikom pozivamo sve zastupnike i zastupnice da ne glasaju za novi Zakon o radu jer on obespravljuje hrvatske radnike", poručila je koordinatorica Fronte Božica Žilić, dok su aktivistkinje saborskim zastupnicima dijelile letak Zakonom obespravljeno radništvo (ZOR), u kojem su nabrojane sporne odredbe ZOR-a.

"Riječ je o zakonu opasnih namjera, kojim će doći do daljnje dekonstrukcije socijalne države. Stoga i ovom prilikom pozivamo sve zastupnike i zastupnice da ne glasaju za novi Zakon o radu, jer on obespravljuje hrvatske radnike"

Među ostalim i činjenica da ZOR nije prošao javnu raspravu te da je u konačni prijedlog ubačeno nekoliko suštinskih odredbi koje prethodno nisu bile niti spomenute. Iz Fronte je upozoreno da se radni tjedan, također bez javne rasprave, povećava s 40 na 48 sati, da se smanjuje godišnji odmor i ograničava sloboda sindikalnog organiziranja i djelovanja te da se privremeno agencijsko zapošljavanje povećava s jedne na tri godine, s mogućim doživotnim trajanjem.

"Novi ZOR pogoduje isključivo političkim elitama i kapitalu a radnika pretvara u robu koju će, bez ikakvih prava, moći premještati s jednog na drugi posao. Utoliko je i neistinita izjava ministra rada Miranda Mrsića prema kojoj će novi zakon sačuvati postojeća, ali i otvoriti nova radna mjesta. Trenutno tržište rada je toliko fleksibilno i nesigurno da fleksibilnije od toga ne može biti", poručila je Božica Žilić, dodajući da zakon posebno pogađa žene, jer one čine veliku većinu zaposlenih na određeno vrijeme.

Ključne riječi: Zakon o radu
<
Vezane vijesti