Foto: Marko BrankovićFoto: Marko BrankovićGrađani i građanke Umaga okupili su se jučer na Trgu Marija i Lina ogorčeni zbog sječe stabala u gradskoj jezgri. U kratkom roku prikupljeno je 150 potpisa građana koji će sutra biti uručeni gradskoj upravi sa zahtjevom za ponovnom sadnjom drveća i zabranom neopravdane sječe u budućnosti.

Kako smo već pisali, nakon iznenadne sječe dva stabla platane, za koje građani smatraju da nije bilo nikakvog razloga, u Umagu se oformila građanska inicijativa Gdje su drva? koja je organizirala prosvjed zbog ovog novog stablocida u Hrvatskoj.

Riječ je o platanama više od stoljeća starima, zasađenima krajem 19. stoljeća na trgiću Marija i Lina u zoni zaštićene jezgre Umaga. Ogorčeni građani pokušavali su dva mjeseca dobiti informacije o razlozima sječe od gradske vlasti, ali ne samo da nisu dobili informacije koje su tražili, već ih je ovoga tjedna zatekla nova nenajavaljena sječa niza čempresa i ostalog raslinja u ulici Dante u produžetku spomenutog Trga Marija i Lina. Ovaj put su posječena pedesetak godina stara stabla unatoč zamolbi Zelene Istre da se ne sijeku.

Iako posječena stabla više ništa ne može vratiti, na jučerašnjem su prosvjedu građani potpisivali peticiju kojom traže da se prestane s neopravdanom sječom zelenila u Umagu te da se posade nova stabla na mjestima onih dosad posječenih. U kratkom roku prikupljeno je više od 150 potpisa koji će sutra biti uručeni gradskoj upravi, saznajemo od predstavnika neformalne inicijative.

<
Vezane vijesti