knezija_brani_park.jpgGrađanska inicijativa "Knežija brani park" danas je zaprimila Rješenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojim se poništava lokacijska dozvola za izgradnju u parku na Knežiji i obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole.

Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti:

Ovo je pobjeda svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih 9 mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje i tako izvršili pritisak na institucije i investitora koji je od gradnje u parku konačno i odustao.

Ipak, svjesni smo da ova mala pobjeda ne označava kraj pogodovanju privatnom profitu od strane gradske vlasti i prostornim nepravdama kojih je u Zagrebu pregršt. Da se radi o sustavnoj anomaliji dokazuju brojne građanske inicijative koje su se posljednjih godina borile i još uvijek se bore za javni prostor i zelene površine u svojim kvartovima - na Savici, u Borovju, Dubravi, Sigetu i drugdje.

Sponu između gradske vlasti i pogodovanja privatnom interesu možemo prepoznati i u ovom slučaju: naime, najava gradonačelnika Bandića kako “neće dopustiti gradnju” na Knežiji objavljena je u prosincu na njegovom Facebook profilu samo dan nakon što je investitor Kaić predao pisani zahtjev za obustavom postupka izdavanja lokacijske dozvole.

Time se ispunilo gradonačelnikovo cinično “obećanje” građanima Knežije, dano u jeku borbe građana za park, da će naći zamjensku lokaciju ili za zgradu, ili za park - drugim riječima, da će osigurati da privatni profit ostane neupitan čak i ako javni pritisak postane prevelik.

Pretpostavljamo da se upravo to i dogodilo, i zato nećemo odustati od praćenja novih građevinskih projekata na već preizgrađenoj Knežiji. I iako je lokacijska dozvola za izgradnju u parku poništena, nećemo odustati od traženja odgovora na pitanje kada, kako i pod kojim okolnostima su dijelovi gradske parcele, odnosno javnog parka, ustupljeni privatniku Kaiću i o kojim se točno dijelovima parcele radi.

Dokazali smo da udruženi možemo pobijediti i izražavamo punu podršku svim građanskim inicijativama koje svoje pobjede još trebaju izvojevati. Nastavljamo se boriti za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita!

Ključne riječi: javni prostor, Grad Zagreb, parkovi
<
Vezane vijesti