Foto: Gdje su drva? FacebookFoto: Gdje su drva? FacebookIako posječena stabla više ništa ne može vratiti, na sutrašnjem će prosvjedu građani potpisivati peticiju kojom će tražiti da se prestane s neopravdanom sječom zelenila u Umagu te da se posade nova stabla na mjestima onih dosad posječenih.

U dosadašnjem pisanju o okolišnim problemima u gradovima primijetili smo da najveći bijes čitatelja izazivaju porivi lokalnih vlasti da se igraju drvosječa, ukratko sječa zelenila u urbanim sredinama. Nakon iznenadne sječe dva stabla platane, za koje građani smatraju da nije bilo nikakvog razloga, u Umagu se oformila građanska inicijativa Gdje su drva? koja je pozvala na prosvjed zbog ovog novog stablocida u Hrvatskoj.

Riječ je o platanama više od stoljeća starima, zasađenima krajem 19. stoljeća, na trgiću Marija i Lina u zoni zaštićene jezgre Grada Umaga. Ogorčeni građani pokušavali su dva mjeseca dobiti informacije o razlozima sječe od gradske vlasti, ali ne samo da nisu dobili informacije koje su tražili, već ih je ovoga tjedna zatekla nova nenajavaljena sječa niza čempresa i ostalog raslinja u ulici Dante u produžetku spomenutog Trga Marija i Lina. Ovaj put su posječena pedesetak godina stara stabla unatoč zamolbi Zelene Istre da se ne sijeku.

umag1.jpg

"Jedinu informaciju o platanama koju smo uspjeli dobiti bila je ona na razini 'rekla – kazala', nikakvo formalno očitovanje. Gradonačelnik Umaga se niti u jednom trenutku nije obratio javnosti kako bi pojasnio postupanja gradske vlasti. Iz gradske uprave proširila se priča kako su stabla posječena jer su se na njima dva do tri tjedna u godini jatili čvorci, zaštićena vrsta ptice. Dok su se jatili usput su i kakili što je navodno smetalo pojedincima", pojašnjava Petra Kosanović Vrbat, jedna od organizatorica prosvjeda najavljenog za subotu u 10 sati na umaškom trgu Marija i Lina.

Priči kako su stabla bolesna građani nisu povjerovali pa su zatražili mišljenje struke. "Krajobrazna arhitektica potvrdila nam je kako su platane bile zdrave i kako bolest istih nikako ne može biti razlog sječe", napominje Kosanović Vrbat.

Skupina ogorčenih građana pokrenula je zato inicijativu putem Facebooka kojoj se vrlo brzo priključilo više od 200 građana Grada Umaga, najrazličitijih struka, uključujući i stanare ulice Dante.

Iako posječena stabla više ništa ne može vratiti, na sutrašnjem će prosvjedu građani potpisivati peticiju kojom će tražiti da se prestane s neopravdanom sječom zelenila u Umagu te da se posade nova stabla na mjestima onih dosad posječenih.

umag2.jpg
<
Vezane vijesti