Park u jesen – Foto: S. Dobrić ŽajaPark u jesen – Foto: S. Dobrić ŽajaZagreb bi se tako konačno odužio velikoj umjetnici, koja je svojim životom i radom ostavila dubok i neizbrisiv trag u povijesti našeg grada.

Park na Trnjanskoj Savici mogao bi dobiti ime po velikoj hrvatskoj dramskoj glumici Mariji Ružički Strozzi, i to na temelju inicijative grupe građana kojom je reaktualiziran prijedlog Hrvatsko-češkog društva iz 2012. godine. Zagreb bi se tako konačno odužio velikoj umjetnici, Čehinji po rođenju, koja je svojim životom i radom ostavila dubok i neizbrisiv trag u povijesti našeg grada.

Inicijativu građana pozdravio je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva: "Marija Ružička Strozzi jedna je od najvećih hrvatskih glumica i najvećih hrvatskih Čehinja i stoga je Hrvatsko-češkom društvu drago da će napokon u Zagrebu dobiti javnu površinu sa svojim imenom, i to upravo park na Savici koji je naša udruga predložila još 2012. Iduće godine navršit će se 170 godina od rođenja Marije Ružičke Strozzi pa je i to dodatni povod da se ispravi nepravda prema njoj. Svoje ulice u Zagrebu već imaju Marijin sin Tito Strozzi i unuk Boris Papandopulo i red je da i rodonačelnica najpoznatije hrvatske umjetničke dinastije dobije ovaj oblik javne počasti."

Marija Ružička Strozzi rođena je 1850. u moravskom gradiću Litovelu, a već s četiri mjeseca života doselila se u Zagreb jer je njezin otac Leopold dobio posao u kazališnom orkestru. Glumila je i pjevala još od malih nogu. Na kazališnim daskama debitirala je 1868. i nakon toga započela je karijera duga gotovo 70 godina u kojoj je ostvarila šestotinjak uloga u nekoliko tisuća nastupa. Glumila je u Shakespeareovim, Ibsenovim i Strindbergovim dramama, igrala je Damu s kamelijama, Fedru, i Mariju Stuart. U Tolstojevom Uskrsnuću nastupila je u dobi od 86. godina, tek godinu dana prije smrti. Njezin je talent bio prepoznat i u inozemstvu, a u Beču joj je nakon sjajne audicije u Burgtheateru ponuđen trajan angažman kojeg, ostavši vjerna Zagrebu, nije prihvatila. Govorila je: "Život mi je težak, no nikada ne bih napustila Zagreb."

Izvor: Hrvatsko-češko društvo Zagreb
Izvor: Hrvatsko-češko društvo Zagreb

Lik Marije Ružičke Strozzi ovjekovječen je na svečanom zastoru Vlahe Bukovca Hrvatski preporod i još za života joj je postavljena bista u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali u Zagrebu još uvijek čeka na svoju ulicu. Zbog toga je 2012. godine Hrvatsko-češko društvo Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini uputilo prijedlog da park u naselju Savica dobije ime Park Marije Ružičke Strozzi.

Jedan od predlagatelja tada je bio i Saša Šimpraga iz Inicijative 1postozagrad: "Ime parka odabrano je s obzirom da su javne površine na Savici od (nepotrebnog) preimenovanja 1990-ih, umjesto Rose Luxemburg, Clare Zetkin itd, kako su se izvorno zvale od trenutka kada su izgrađene, preimenovane pretežno u čast osoba iz svijeta kazališta i opere, čime će skorašnje buduće ime parka nadopuniti i nadograditi postojeći nomenklaturni kontekst." Većina ulica u naselju Savica, naime, nosi imena hrvatskih umjetnika: Vladimira Ruždjaka, Zinke Kunc, Ljerke Šram, Zvonimira Rogoza. Osim toga, istaknuo je Šimpraga, ovo imenovanje ujedno je i doprinos povećanju fonda javnih površina nazvanih u čast znamenitih žena kojih, kako je recentno istraživanje pokazalo, u Zagrebu ima sramotnih 0.95%.

Budući da katastarska čestica parka nije bila do kraja formirana, iz proceduralnih razloga prijedlog tada nije prošao, ali je ime Marije Ružičke Strozzi službeno uvršteno u fond imena iz kojeg se imenuju javne površine u Zagrebu. U međuvremenu je rubni dio parka u cijelosti definiran novom gradnjom, a njegova površina zaokružena i formirana do kraja, te je prijedlog na inicijativu grupe građana i uz podršku Hrvatsko-češkog društva 26. lipnja ove godine ponovljen. Vrlo brzo, već 30. kolovoza, prijedlog se našao na dnevnom redu sjednice Odbora za imenovanja. Ured za katastar ovog je puta dao pozitivno mišljenje, a članovi Odbora prijedlog su jednoglasno prihvatili i pokrenuli proceduru koja podrazumijeva pribavljanje mišljenja Vijeća gradske četvrti Trnje. Nakon toga prijedlog će se uputiti na Gradsku skupštinu koja će donijeti konačnu odluku o imenovanju.

Foto: Čuvamo naš park Foto: Čuvamo naš park

Park na Savici zadnjih je godina u fokusu javnosti zbog višegodišnje borbe stanovnika kvarta da se sačuva od gradnje i neprimjerenog preuređenja. Nositelj ove borbe, zajedno sa stanovnicima Savice, je inicijativa građana Čuvamo naš Park. O prijedlogu da središnji park naselja Trnjanska Savica dobije ime Park Marije Ružičke Strozzi kažu: "Neki od naših članova i sami su sudjelovali u ovom prijedlogu i mi ga kao inicijativa podržavamo. Želimo da naš park bude i ostane živo srce naselja, mjesto druženja i okupljanja, mjesto koje povezuje ljude i gdje se njeguje zajedništvo, baš kao što je umjetnost Marije Ružičke Strozzi povezivala ljude i brisala granice. Uz Zinku Kunc, Zvonimira Rogoza, Vladimira Ruždjaka i Ljerku Šram, njezino ime koje bi krasilo park na Trnjanskoj Savici upotpunilo bi počast umjetnosti i kulturi u ovom zagrebačkom naselju. Ime Marije Ružičke Strozzi nije od onih koje bi izazvalo prijepor i podjele, naprotiv, kao Čehinja koja je voljela i zadužila Zagreb i obogatila njegovu kulturnu i umjetničku povijest, ona je živi primjer da se ljubav prema gradu ne određuje rođenjem nego djelima."

Ključne riječi: park, javni prostor, Park na Savici, Savica
<
Vezane vijesti