Stilizirani lik slona u trokutu i surlom koja proviruje iz njegovih gabarita, a ispod natpis "Gorica posuđe emajli" opire se prolaznosti na autentičnoj lokaciji s koje je zamalo skinut u listopadu.

Postavljena u vrijeme dok je bivša tvornica Gorica u Šubićevoj ulici još djelovala, velika i prepoznatljiva reklama anonimnog autora na krovu upravne zgrade dobrano je nadživjela svoju tvornicu i sadržaj koji je reklamirala, a s protokom vremena poprimila i dodatnu ulogu od one incijalne. Tako je znak sada već davno ugasle proizvodnje postao dijelom identiteta ne samo objekta na kojem je postavljen, već i pripadajućeg dijela grada i uopće jedan od prepoznatljivih zagrebačkih motiva. U nekom osobnijem pogledu, ta je reklama i svojevrsni okvir za promatranje zagrebačkog neba koje joj je uvijek promjenjljiva kulisa.

Stilizirani lik slona u trokutu i surlom koja proviruje iz njegovih gabarita, a ispod toga natpis "Gorica posuđe emajli" još se uvijek opire prolaznosti na autentičnoj lokaciji s koje je, međutim, zamalo skinuta u listopadu ove godine.

Reklama Goricasvakako nije jedini, ali jest jedan od istaknutijih, primjera takvih preživjelih elemenata grada koji osim npr. dizajna svoga doba, svjedoče i o nekom drugom vremenu kada je industrija bila sastavni dio identiteta Zagreba.

No, dobrim dijelom zahvaljujući društvenim mrežama alarmirane su neke od gradskih službi ili točnije pojedinaca koji su se angažirali, pa je od vatrogasaca već započeto skidanje reklame 25. listopada obustavljeno, a slonić ostao tamo gdje mu je mjesto. U nastojanjima da se reklama spasi ukoliko do skidanja ipak dođe, naknadno je neslužbenim kanalima dogovoreno da reklama, umjesto da razrezana završi na otpadu, bude uskladištena u Tehničkom muzeju, čime bi ipak ostala sačuvana. Dakako, u čitavoj bi priči svakako najbolje rješenje bilo da ona ipak ostane tamo gdje je, te da se ukoliko potreba postoji, tek dodatno fiksira kako ne bi predstavljala eventualni sigurnosni problem.

Reklama Gorica svakako nije jedini, ali jest jedan od istaknutijih, primjera takvih preživjelih elemenata grada koji osim npr. dizajna svoga doba, svjedoče i o nekom drugom vremenu kada je industrija bila sastavni dio identiteta Zagreba, a koji je s promjenom društvenog sustava, iz industrijskog transformiran u grad trgovine.

Danas je Gorica jedno od onih mjesta u kojima više nema ni radnika ni industrijske proizvodnje, ali ima sjećanja, znakova i novih sadržaja. Ovaj put i spletom okolnosti reklama je spašena, no nesigurna budućnost čitavog bloka Arko-Badel ipak neizvjesnim ostavlja i budućnost tog najzagrebačkijeg slona.

Ključne riječi: kulturna baština Mjesta: Grad Zagreb
<
Vezane vijesti