krvavica_banner_vodoravni4.jpgZaustavimo rasprodaju državne imovine - nekadašnje zdravstvene infrastrukture, apeliraju udruge iz Zagreba/ Trogira, Podgore i Splita.

Tri udruge iz Zagreba/ Trogira, Podgore i Splita u ponedjeljak su započele kampanju prikupljanja potpisa koje će priložiti pismu upućenom Vladi RH te resornim ministarstvima kako bi upozorile na pogrešnu Vladinu politiku rasprodaje državne imovine - nekadašnje zdravstvene infrastrukture. Riječ je o Dječjem selu kod Promajne koje je već oglašeno za prodaju te Dječjem lječilištu u Krvavici, kod Makarske, inače zaštićenom kulturnom dobru, remek-djelu modernističke arhitekture s početka 1960-ih, zgrade poznate u svjetskim okvirima.

Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja Kačić iz Podgore, Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze / Projekt Motel Trogir (Zagreb, Trogir), Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi (Split, Zagreb), uz stotine zainteresiranih građana, aktivista, kulturnih, zdravstvenih i drugih radnika predlažu da se dva predmetna objekta zadrže u javnom (državnom) vlasništvu, obnove i ponovo aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske.

"Još uvijek aktualna globalna zdravstvena kriza pokazala je da prepuštanje zdravstva i sustava skrbi tržištu može biti pogubno za društvo. Državi i državnim institucijama, koje bi trebale služiti boljitku i zdravlju svih građana, bez obzira na socijalni status, materijalne mogućnosti, dob i drugo, trebalo bi biti u interesu da takve objekte vrate svojoj svrsi. Time bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura i poboljšalo zdravlje i uvjeti života građana Hrvatske. U demokratskom društvu to bi trebao biti prioritet.

Sigurni smo da u institucijama Republike, i društvu općenito, ima znalaca i stručnjaka koji bi primjerice uz pomoć EU fondova, bili sposobni privesti izvornoj svrsi dva predmetna objekta. Utoliko je potrebno obrnuti praksu uništavanja i rasprodaje infrastrukture za kojom se pokazuje stvarna javna potreba, i okrenuti se stvaranju za opće dobro", priopćile su udruge.

Za više informacija pročitajte pismo u cijelosti OVDJE.

<
Vezane vijesti