Foto: Tihana Ladović/1POSTOZAGRADFoto: Tihana Ladović/1POSTOZAGRADNajstariji zagrebački barokni perivoj na Ksaveru, umjesto dosadašnje staze sa sipinom, upravo dobiva armirano-betonsku stazu koja je, valjda, više u duhu baroka.

Ovaj primjer devastacije kulturne baštine prolazi uz odobranje kontraverznog zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Budući da se radi o potpuno neprihvatljivom zahvatu i ozbiljnom narušavanju kulturne baštine, Zelena akcija i platforma 1POSTOZAGRAD podnijeli su prijave nadležnim tijelima, uključujući Ministarstvo kulture kao višu instancu od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je odobrio radove.

Zatraženo je da se radovi zaustave, a staza bude vraćena u izvorno stanje. Ujedno je predlaženo i preispitivanje odgovornih osoba u sustavu zaštite kulturnih dobara na razini Grada Zagreba.  

Konzervatorski i krajobrazno uvjetovano izrađen projekt uređenja najstarijeg zagrebačkog baroknog perivoja nalaže očuvanje perivojnog puta u sipini te je utoliko potpuno neprihvatljivo armiranje i betoniranje staze čime se značajno i trajno narušava vrijednost perivoja, navode iz 1POSTOZAGRAD.

<
Vezane vijesti