Foto: Lenin Moreno FacebookFoto: Lenin Moreno FacebookPobjeda Lenina Morena na predsjedničkim izborima u Ekvadoru znači puno više nego što možda manifestira tijesan rezultat te pobjede. Ona je, između ostalog, indikator postojanja duboke političke podjele ekvadorskog društva, ali i dokaz da je ljevica uspjela pobijediti svog desnog protivnika iza kojeg je stajala ogromna međunarodna financijska mašinerija i podrška neusporediva s podrškom koju je izvana imao Lenin Moreno. A predstoje nam redoviti izbori u Meksiku i u Brazilu, da spomenemo samo najveće.

Duga je tradicija u Ekvadoru da predsjednik države svakog ponedjeljka prisustvuje izmjeni zapovjednika predsjedničke garde ispred sjedišta ekvadorske vlade koje se nalazi u Palacio de Carondelet u samom povijesnom središtu glavnog grada Quita.

U ponedjeljak 3. ožujka 2017. godine toj izmjeni zapovjednika predsjedničke garde prisustvovao je i samo dan ranije izabrani predsjednik Ekvadora Lenin Moreno uz pratnju svog potpredsjedničkog kandidata Jorgea Glasa i uz još uvijek aktualnog predsjednika Ekvadora Rafaela Correu. Predsjednik se po običaju pojavi na terasi palače uz pratnju studenata s različitih sveučilišta i fakulteta, političara, poznatih umjetnika i raznih predstavnika diplomatskog kora i međunarodne zajednice, a na samom Trgu nezavisnosti, na Plaza de Indepedencia okupljaju se građani koji gledaju predsjedničku  gardu, La Granaderos de Tarquil, dok ceremonijalno mijenjaju svog zapovjednika uz odavanje počasti domovini.

Ovaj put ceremoniju je, u ime izvršne vlasti, predvodio Lenin Moreno koji je, nakon izmjene garde, s mikrofonom u ruci zapjevao rođendansku pjesmu aktualnom predsjedniku Rafaelu Correi koji u četvrtak, 6. travnja slavi svoj 54. rođendan. Zatim se Lenin Moreno zahvalio građanima na potpori koju je dobio na upravo završenim izborima obećavajući kako će biti "predsjednik svih Ekvadoraca ali prije svega siromašnih". Ovo je bio njegov prvi institucionalni čin od kada je u nedjelju, 2. travnja, pobijedio na predsjedničkim izborima u Ekvadoru iako opozicija, na čelu s desničarem Guillermom Lassom, u najboljoj latinoameričkoj tradiciji – odbija da prizna rezultate izbora pozivajući svoje pristaše na ulice.

Lenin Moreno zahvalio se građanima na potpori koju je dobio na upravo završenim izborima obećavajući kako će biti "predsjednik svih Ekvadoraca ali prije svega siromašnih".

Prema službenom izvještaju kojeg je podnio El Consejo Nacional Electoral – CNE (Nacionalni izborni savjet), a nakon prebrojanih 99,46% glasova ljevičar Lenin Moreno, koji je bio na čelu Alianza PAIS, osvojio je 51,17% glasova a njegov protukandidat iz desničarske koalicije (pokreta) CREO-SUMA, osvojio je 48,83% glasova.

Guillermo Lasso odbio je priznati ove rezultate koje je objavio CNE pozivajući se na izlazne ankete koje je radio CEDATOS ( entro de Estudios y Datos), a koje su prednost davale njemu. Tražio je ponovno prebrojavanje "barem pola glasova pa onda i "svih glasova. On tvrdi da je došlo do izborne prevare pa je već u nedjelju navečer, nakon prvih službenih rezultata koje je iznio CNE, zvao generalnog tajnika Organizacije američkih država – OEA  (La Organizacion de los Estados Americanos), Luisa Amarga, ali je Amargo već u ponedjeljak, na osnovu odluke ove organizacije latinoameričkih država, čestitao Leninu Morenu kao "izabranom predsjedniku odbacujući Lassove optužbe.

U službenoj izjavi ove organizacije kaže se kako je CNE (Consejo Nacional Electoral) u čije podatke Lasso ne vjeruje, "jedina institucija s legalnom snagom za objavljivanje službenih rezultata izbora. Naime, Organizacija američkih država je na ovim izborima, na svim izbornim mjestima, imala svoje međunarodne promatrače koji su nadgledali proces izbora, brojanje glasova i pisanje zapisnika (čije su kopije dobivali odmah na licu mjesta). Prema njihovim izvještajima izbori su bili sasvim regularni pa, zato, OEA službeno izjavljuje preko svog generalnog tajnika: "Prihvaćamo u potpunosti izvještaj CNE i ne namjeravamo pobijati ono što je u njihovoj nadležnosti. Pozivaju kandidate da sve probleme koji eventualno nastanu rješavaju legalnim putem a ne silom. Guillermo Lasso, nezadovoljan reakcijom Organizacije američkih država, napušta svoj Guayaquil i odlazi u glavni grad Quito gdje na konferenciji za novinare izjavljuje: "Predsjednikom se želi proglasiti nelegitimni pobjednik koji u stvari nije dobio izbore. Organizacija američkih država je izrazila žaljenje što Lasso sve ovo radi i to samo na osnovu svojih očekivanja da pobijedi, a pozivajući se na rezultate nekih anketa raspoloženja biračkog tijela a ne na službene rezultate izbora.  Zbog toga izjavljuju kako njih zanimaju jedino rezultati izbora i kako oni jedno priznaju "govor izbornih kutija, a ne bilo čijih niti bilo kakvih anketa koje su nebrojeno puta do sada pogriješile u svojim prognozama. U svom priopćenju OEA zato navodi kako "nema nikakve diskrepancije između podataka njenih promatrača i službenih izvještaja CNE.

Rafael Correa glasa, Foto: www.elciudadano.gob.ec Rafael Correa glasa, Foto: www.elciudadano.gob.ec

U međuvremenu se javio i osnivač WikiLeaksa Julian Assange koji je zatražio od poraženog kandidata desnice Guillerma Lassa da se povuče i napusti Ekvador u roku od mjesec dana. On na Twitteru doslovno piše: "Srdačno pozivam gospodina Lassa da napusti Ekvador u sljedećih 30 dana s ili bez svojih offshore milijuna" optužujući tako Lassa kako on ima ogroman kapital po raznim oazama financijskog raja. Naime, Assange je podsjetio Lassa kako je upravo on obećao da će ga, ukoliko pobijedi na izborima, izbaciti iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu u kojem Assange uživa politički azil koji mu je pružio predsjednik Correa još 2012. godine.

Sve se ovo dogodilo u samo dva dana nakon izbora pa nije ni čudno što se javio i ekvadorski ministar obrane Ricardo Patiño koji je dan nakon izbora izjavio: "Mislim da se jučer desilo nešto vrlo važno: desila se potvrda načina vladanja u zadnjih 10 godina ali je vlast istovremeno dobila jasno upozorenje jer smo očekivali da naš trijumf bude nešto veći. To znači da neke stvari moramo napraviti bolje". Naime Lenin Moren je u prvom krugu izbora dobio preko milijun glasova više od Lassa pa je u drugom krugu očekivao prednost od najmanje dva milijuna glasova da bi na kraju, u nedjelju 2. travnja, pobijedio s prednošću samo nešto većom od 200 000 glasova. Očito su glasovi drugih kandidata većinski išli prema desnici a ne prema ljevici, ali ipak nedovoljno da bi desnica pobijedila.

Pad cijena nafte drastično je smanjio količinu raspoloživih financija, sredstava u državnim blagajnama tako orijentiranih vlada, među koje svakako spada i ekvadorska vlada Rafaela Corree.

Treba imati na umu da je Patiño jedna od ključnih osoba lijevog pokreta PAIS. On smatra kako njegova stranka, odnosno kako lijeva vlast mora znati adekvatno protumačiti rezultate ovih izbora. Imaju većinu u parlamentu i imaju predsjednika države. Po njemu, narod je svoje rekao. Kaže kako je "važno ovo što se postiglo" jer su oči cijele latinoameričke ljevice, koja je u krizi, bile uprte u Ekvador – ali, kako dodaje: "sigurno će morati doći do nekih promjena". On ponavlja kako će vlada Lenina Morena biti "vlada svih Ekvadoraca", ali nije zaboravio upozoriti sve građane a posebno glasače oporbene desne CREO da "prihvate pravila demokracije i da sudjeluju u njoj" jer "treba znati pobijediti kao što treba znati i izgubiti", dodajući na kraju kako svi "moramo paziti da ne bude činova nasilja". Ne zaboravimo, Patiño je ministar unutarnjih poslova. Osim toga predsjednik Correa je samo mjesec dana uoči izbora promijenio šefa generalštaba ekvadorske vojske pa ma što to značilo.

Ekvadorski socijalizam je dio latinoameričkog koncepta "socijalizma XXI. stoljeća" kojeg neki analitičari još nazivaju “naftni socijalizam” jer se razvijao u zemljama bogatima naftom čije su vlade počele kanalizirati zaradu, dobit od nafte, prema socijalnim programima i prema potrebama najsiromašnijih a ne prema privilegiranima. Pad cijena nafte drastično je smanjio količinu raspoloživih financija, sredstava u državnim blagajnama tako orijentiranih vlada, među koje svakako spada i ekvadorska vlada Rafaela Corree. S druge strane financijski kapital, objedinjen i otjelotvoren u različitim međunarodnim financijskim institucijama a posebno bankama, danas drma svijetom destabilizirajući nepokorne vlade. Latinska Amerika je još uvijek područje u kojem ljevica pruža žestok otpor neoliberalnim i postneoliberanim modelima koji su varirali u rasponu od izvođenja državnih udara i podržavanja diktatura pa do unutarnje destabilizacije što je pogodovalo cvjetanju i desnog i lijevog populizma. Ekvador je tu veoma važan kao lijevi simbol koji, unatoč svemu, traje, postoji i pobjeđuje.

Lenin Moreno okružen građanima nakon pobjede na izborima, Foto: Facebook Lenin Moreno Lenin Moreno okružen građanima nakon pobjede na izborima, Foto: Facebook Lenin Moreno

Tko je uopće Lenin Moreno ?

On je ljevičar podrijetlom iz obitelji srednje (profesorske) klase. Rođen je u ekvadorskoj provinciji Orellana u gradu Nuevo Rocafuerte.  Ime mu roditelji daju po ruskom revolucionaru Vladimiru Iljiču Lenjinu. U Quitu živi od svoje treće godine. Završio je četiri godine medicine, tri godine psihologije da bi diplomirao kao najbolji student na Unversidad Central de Ecuador u Quitu na području javne administracije na Administracion de Empresas. U dobi od 46 godina (1988.) postaje teški invalid nakon uličnog napada, dok se vraćao iz jedne pekarne, kada je iz neposredne blizine ustrijeljen u leđa. Od tada je nepokretan i kreće se isključivo u invalidskim kolicima. Objavio je preko 20 knjiga. Od tada je jako angažiran oko prava invalida i socijalno ugroženih. Kao Correin potpredsjednik ( 2007-2013.) razvija dva programa. Prvi je Mision Solidaria Manuela Espejo koji ima za cilj pronaći i obuhvatiti ovim programom sve osobe s nekim tipom nesposobnosti ili invaliditeta u Ekvadoru. Drugi program Programa Joaquin Gallegos se bavi davanjem ekonomske pomoći invalidnim osobama na način da se svakom od njih osigura osobni pomoćnik.

Nakon značajnog naleta desnice i demontiranja nekoliko lijevih vlada u Latinskoj Americi u Ekvadoru je taj proces uspješno zaustavljen.

Radi tog svog rada dobiva mnoga priznanja i počasna zvanja, doktorate na latinoameričkim i europskim  sveučilištima i priznanja raznih humanitarnih organizacija diljem svijeta. Dobiva i najviša crkvena odlikovanja u Ekvadoru kao i odlikovanja vlada Perua, Gvatemale i Kolumbije. Godine 2012. predložen je za Nobelovu nagradu, a 2013. godine ga glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon odabire za svog osobnog izaslanika za osobe umanjenih sposobnosti sa sjedištem u Ženevi. Organizacija američkih država (Organizacon de Estados Americanos – OEA) ga bira za predsjednika svog Komiteta za eliminiranje svih oblika diskriminacije osoba s umanjim sposobnostima ( CEDDIS ).

Pobjeda Lenina Morena na predsjedničkim izborima u Ekvadoru znači puno više nego što možda manifestira tijesan rezultat te pobijede. Ona je, između ostalog, indikator postojanja duboke političke podjele ekvadorskog društva, ali i dokaz da je ljevica uspjela pobijediti svog desnog protivnika iza kojeg je stajala ogromna međunarodna financijska mašinerija i podrška neusporediva s podrškom koju je izvana imao Lenin Moreno. A predstoje nam redoviti izbori u Meksiku i u Brazilu, da spomenemo samo najveće. Podjela između radikalne, populističke i socijaldemokratske ljevice prisutna je i na tlu Latinske Amerike koja je obilježena i specifičnostima duge tradicije postojanja i djelovanja gerilskih pokreta svih mogućih predznaka. Pacifikacija Kolumbije, što se tiče odnosa vlasti i najjačeg lijevog kolumbijskog gerilskog pokreta FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ide dosta dobro, ali se situacija oko sklapanja primirja s drugim po snazi gerilskim lijevim pokretom ELN (Ejercito de Liberacion Nacional)  komplicira jer je samo u zadnjih mjesec dana došlo do nekoliko oružanih sukoba s njima u kojima je bilo dosta međusobnih žrtava. A upravo u Ekvadoru vodili su se i vode se neki od najvažnijih pregovora između kolumbijskih vlasti i kolumbijske lijeve gerile. U svakom slučaju, nakon značajnog naleta desnice i demontiranja nekoliko lijevih vlada u Latinskoj Americi u Ekvadoru je taj proces uspješno zaustavljen. Može se slobodno kazati kako latinoamerička ljevica nakon ekvadorskih izbora ponovo čvršće stoji  na svojim nogama.

_______________________________________________________________________________________________________

Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alterova budućnost je kontinuirano neizvjesna. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
Ključne riječi: Južna Amerika, ljevica, Ekvador
<
Vezane vijesti