smeze.png 31. Adria Art Annale održava se od 15. do 30. studenog u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. Smeće nas neumorno podsjeća na zanemarene jezike, hijerarhiju kukavičluka, prioritete oka, na sve odbačeno koje svojim volumenom višestruko nadmašuje ono što smatramo korisnim. Nije teško pronaći direktnu vezu s aktualnim političkim modelom. Prijave za umjetnike otvorene su do 12. studenog.

Iz poziva organizatora:

"Svemir je pošten kao priroda. Najmanja i najveća životinja jednako su brze, ali čovjek želi ostvariti prednost i zbog toga pati. On želi očuvati stanje duha, zdravlje, prijateljstvo ili imovinu pa bezbrojnim bićima i istinama ne dopušta da dođu do riječi.

Moramo se suočiti s devastacijom. U svojoj paničnoj potrazi za "udobnom slobodom" čovjek je izbrisao nepojmljiv broj životinjskih i biljnih vrsta te prijeti totalnim uništenjem planeta. Njegova potraga je, unatoč zločinu, i dalje plemenita, jer postoji želja za komunikacijom. Zemlja je presvučena optičkim kablovima, neuronska mreža interneta razvučena je do granica pucanja. Tranzitni putevi, droge, istraživanja seksualnosti, društvene mreže, komunikacijski i parlamentarni kaos, znakovi su iznimne želje za slobodom, ali i velike gluposti.

Sva iskustva prijelaznog razdoblja koja nismo uspjeli međusobno podijeliti, pretvoriti u novo biće, izazov ili umjetnički rad, materijaliziraju se u smeće.  Smeće je posljednji oblik ljudskog izražavanja. Ono nas neumorno podsjeća na zanemarene jezike, hijerarhiju kukavičluka, prioritete oka, na sve odbačeno koje svojim volumenom višestruko nadmašuje ono što smatramo korisnim.

Nije teško pronaći direktnu vezu s aktualnim političkim modelom. Smeće je proporcionalno koncentraciji moći. Sva bića koja su u političkom smislu proglašena "suvišnima" i "nevažnima", sve što je ušutkano i ubijeno, vraća se kao tsunami otpada, samoorganizira se u plutajući kontinent smrada, zalazi u moždane vijuge kao inteligentna mikroplastika. Smeće je najnoviji medij, a forenzika smeća je znanost o ubijenim idejama koje odbijaju umrijeti.

Krist je smeće, komunizam je smeće, liberalizam je smeće, tehnoznanost polako postaje smeće, naši snovi su davno postali smeće. Smeće je ono što ujedinjuje sve ljude i mrvi sve granice. Psihološkim smećem su punjeni naši jastuci. U smeću se krije rebus dosade i formula novog čovjeka. Smeće je spomenik neodlučnosti nastao iz napuhane odlučnosti vođa. Neodlučnost treba izdržati. Smeće treba o-živjeti, spaliti strpljenjem, osvijetliti art blicevima, pretvoriti u pobjedu koja nas ne zanima.

Art manifestacija AAA je rubno mjesto gdje se okuplja društveni otpad. Kakve radove možemo imati? Možemo li se ugledati na Crnu Travu - Superkorov koji svoje postojanje organizira u odnosu s najgorim aktualnim herbicidima. Njegova moć je u moći transformacije. On se hrani iz smočnice zločina prema prema prirodi. Pretvara otrov u otpor.

Možda se možemo ugledati na supergamad od koje zaziru čak i najbjedniji. Ona živi na mjestima najveće ljudske sramote. Ona ugrožava ugodnu sjetvu demokracije, otporna je na crkvene pesticide, izmiče gramatičkoj policiji, potiče na sjetu najuže bankarske krugove, neunovčiva je, neosjetljiva na sapunicu sentimenta i maglu ideologije."

AAA je manifestacija suvremene umjetnosti - konceptualni radovi, fluxus, akcija, dijalog(predavanje, okrugli stol), video, zvuk, tekst, smeće..dogovor oko produkcije ideja.

Rok za prijavu 12.11.2018.

PRIJAVA NA:
● adriaartan@gmail.com
● 098/603360
● Umjetnička udruga AAA
Dioklecijanova 1, Split

Ključne riječi: otpad, Split, umjetnost, kultura
<
Vezane vijesti