Foto: Muzej susjedstva TrešnjaFoto: Muzej susjedstva TrešnjaUnatoč pandemiji održana je prvomajska dodjela međunarodnih nagrada za društvene inovacije SozialMarie. Glavna nagrada odlazi u Slovačku, a Austrijanci i Mađari se raduju drugoj i trećoj nagradi. Među dvanaest daljnjih nagrada, dvije idu hvalevrijednim projektima iz Hrvatske - Muzeju susjedstva Trešnjevka i Zelenom odredu. Čestitamo!

Prvog maja nagrade SozialMarie u ukupnoj vrijednosti od 54 000 eura dodijeljene su petnaest projekata iz Srednje Europe. Dodjela nagrada upriličena je kao online streaming preko YouTubea i Facebooka, što je, kako navode iz SozialMarie tima, omogućilo demokratično sudjelovanje i onih koji inače ne bi bili u prilici doći na ceremoniju u Beč.Od 288 pristiglih projekata iz šest europskih zemalja, među 15 nagrađenih dva su projekta iz Hrvatske

Prvu nagradu, u vrijednosti od 15 000 eura, dobio je slovački projekt DOM.ov. Projekt romskim obiteljima i pojedincima omogućuje gradnju vlastite kuće, a na taj im način olakšava i društvenu i profesionalnu integraciju. Na projektu surađuju lokalne općine i Slovačka štedionica. Projekt je trenutno aktivan u selima koja se nalaze u tri od osam regija u Slovačkoj - Prešov, Košice i Banská Bystrica.

10 000 eura i druga nagrada idu austrijskom projektu VOLKSHILFE – BASIC SECURITY FOR CHILDREN. Naime, u Austriji svako peto dijete živi na rubu siromaštva. To znači ne samo manjak materijalnih sredstava nego i društvenu marginalizaciju. Ono što je novo i posebno kod ovog projekta jest to da se umjesto jednostavne dodjele socijalne pomoći članovi obitelji educiraju i prate pri donošenju zajedničkih odluka o korištenju i raspodjeli novčanih sredstava koja im se stavljaju na raspolaganje.

Mađari se raduju trećoj nagradi i iznosu od 5 000 eura. Udruga eDemocracy Workshop Association razvila je projekt PRINT IT YOURSELF!, tj. tjednik u opsegu od četiri stranice. List sažeto i jednostavnim, razumljivim jezikom iznosi nezavisne vijesti i tako daje svoj doprinos u teškoj mađarskoj bitki za demokraciju i slobodu tiska.Prvu nagradu, u vrijednosti od 15 000 eura, dobio je slovački projekt DOM.ov. Projekt romskim obiteljima i pojedincima omogućuje gradnju vlastite kuće, a na taj im način olakšava i društvenu i profesionalnu integraciju

Od 288 pristiglih projekata iz šest europskih zemalja, među 15 nagrađenih dva su projekta iz Hrvatske. Tako su nositelji nagrada u iznosu od 2000 eura Muzej susjedstva Trešnjevka (udruga BLOK) i Zeleni odred (udruga ViDrA).

Muzej susjedstva Trešnjevka bilježi povijest rada, stanovanja i migracija na Trešnjevci te doprinosi revalorizaciji baštine i rastakanju nacionalnih narativa. U širem smislu projekt reagira na ustaljene prakse reprezentacije i komercijalizacije muzeja. Naime, dok su muzejske zbirke temeljito ‚očišćeneʻod velikog dijela povijesti pisane odozdo, rezanje javnih sredstava za kulturu prouzrokovalo je njihovu komercijalizaciju, tako da se muzeji sve više okreću komodifikaciji resursa i turizmu i zapravo se udaljavaju od lokalne zajednice.

Zeleni odred pokrenut je u svrhu očuvanja prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske. U SozialMarie ističu i hvale da s obzirom na tip djelovanja Zeleni odred predstavlja jedinstven primjer veteranskog udruženja. Aktivisti Odreda prikupljaju, analiziraju i objavljuju dokumente koji raskrinkavaju nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Neumorno prozivaju vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira. Organiziraju i cijeli niz javnih akcija koje uključuju sve više zabrinutih građana. Pritom surađuju s nizom lokalnih ekoloških organizacija, kao i organizacija iz regije i Europe. Ova nagrada je međunarodno priznanje i ohrabrenje da ne posustanu.

SozialMarie inzistira na prekograničnoj suradnji i osmišljava stalno nove mehanizme povezivanja projekata iz srodnih ili istih sektora i sa sličnim pristupima. Svi nagrađeni projekti ujedno su dokaz, poručuju, kako su društvene inovacije zaista bitne.

<
Vezane vijesti