golf_du.jpgMinistarstvu zaštite okoliša golferski projekt na Srđu ponovo je prihvatljiv za okoliš.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je novo rješenje kojim se ocjenjuje kako je golferski projekt na Srđu iznad Dubrovnika prihvatljiv za okoliš. Podsjetimo, Upravni sud poništio je u rujnu prošle godine prvo takvo rješenje izdano u mandatu ministra Zmajlovića, što je bila jedna od tri presude kojima su dozvole za projekt na Srđu poništene.

Ovo novo rješenje koje je krajem listopada potpisao HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, izdano je nedugo nakon objave tvrtke investitora Razvoj Golf kako su zajedno sa svojim osnivačem, investicijskim društvom Elitech, pred arbitražnim sudom u Washingtonu podigli zahtjev za pokretanjem arbitražnog postupka "zbog totalne blokade projekta", kako je prenio Dubrovački list u rujnu.

"Tko može očekivati objektivnu odluku Ministarstva u tom slučaju? Mi smatramo da je riječ o nedopuštenom pritisku na hrvatske institucije i pravosuđe", komentirao je Enes Ćerimagić, pravnik iz Zelene akcije, jedne od udruga koje već godinama vode pravnu bitku protiv gradnje iznad Dubrovnika koja uključuje ne samo golf igrališta već i dva hotela, 240 vila, 400 apartmana ukupne kvadrature četiri puta veće od kvadrature naselja Nova Mokošica.

srdj_rjesenje.jpg

Prvo je Visoki upravni sud krajem 2014. ukinuo izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojom je projekt narastao tri puta, sa 100 na 310 hektara. Proširenje je potpisao tadašnji Sanaderov povjerenik Želimir Bosnić, iako za to nije imao ovlasti, što je sud ocijenio nelegalnim.

Nakon toga je Upravni sud, nakon tri i pol godine čekanja, poništio i rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš na temelju tužbe Zelene akcije, inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata. Udruge su tvrdile kako je studija razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu.

U veljači ove godine je Sud poništio i lokacijsku dozvolu izdanu tvrtki Razvoj Golf u listopadu 2015. u mandatu HNS-ove ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, a koja je pokrivala gradnju golf igrališta veličine 18+9 rupa i spomenutih smještajnih kapaciteta, vodovoda i rekonstrukciju ceste od Jadranske magistrale do Bosanke.

I protiv rješenja Ćorićevog Ministarstva Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš podići će novu upravnu tužbu, najavili su.

<
Vezane vijesti