Foto: Yazan HalwaniFoto: Yazan HalwaniU Mađarskoj danas stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje spavanje noću na javnim mjestima. Policija će tako moći uklanjati improvizirane smještaje beskućnika na javnim mjestima. Izvjestiteljica UN-a za socijalna pitanja Leilani Farha ocijenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima. U posljednjih nekoliko godina Europa bilježi značajan porast beskućništva zbog porasta cijena stanovanja.

Prema izvještaju organizacije FEANTSA (Europska mreža za beskućništvo) i francuske Zaklade Abbé Pierre, u posljednjih nekoliko godina beskućništvo je u Europi značajno poraslo zbog porasta cijena stanovanja. Stambeno pitanje biva prepušteno nemilosrdnosti tržišta, što rezultira sve većim brojem ljudi koji "ispadaju iz igre" i završavaju na ulici.

Državna skloništa za beskućnike u Mađarskoj mogu primiti oko jedanaest tisuća beskućnika, no stručnjaci procjenjuju da ti kapaciteti nisu ni približno dovoljni jer beskućnika ima oko dvadeset tisuća.Podsjetimo, Europski parlament je u rujnu je pokrenuo proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava

Unatoč toj činjenici, u Mađarskoj danas stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje spavanje noću na javnim mjestima. Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. lipnja zabranjuje boravak na javnim mjestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu.

Policija će sada moći uklanjati improvizirane smještaje beskućnika na javnim mjestima. Izvjestiteljica UN-a za socijalna pitanja Leilani Farha ocijenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima.

Podsjetimo, Europski parlament je u rujnu je pokrenuo proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava. U izvještaju predstavljenom Europskom parlamentu prije glasanja navodi se između ostalog i ovakav odnos prema beskućnicima.

<
Vezane vijesti