Foto: 京浜にけFoto: 京浜にけNakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, 53-godišnji Sidafumi Hirata prvo je otišao provjeriti stablo za koje brine - sad već tisuću godina staru trešnju Takizakura. I nakon najgoreg potresa i tsunamija koji se u Japanu dogodio, Takizakura je ostala neoštećena. "Ovo je drvo živjelo toliko dugo, a što duže živite, to više loših stvari vidite. Ali vidite i sve one dobre, toliko dobroga", kaže Hirata u nedavnom intervjuu u kojem priča o ovom fascinantnom stablu.

Ova stara trešnja inače je prava turistička atrakcija, ali zbog pandemije koronavirusa broj njenih posjetitelja naglo se smanjio.

Sidafumi Hirata kaže da će, unatoč ovogodišnjem manjku posjetitelja, on nastaviti paziti na stablo, kako bi moglo cvjetati još makar tisuću godina. Ova trešnja u Japanu je postala simbol otpornosti pa nije čudo da u njenom životu, u periodu najvećeg kaosa, mnogi pronalaze i snagu i inspiraciju.

Intervju s Hiratom i čitavu priču o trešnji Takizakura možete pronaći ovdje. O zagrebačkim stablima života možete čitati ovdje.

Ključne riječi: Japan, stabla, ljepota
<
Vezane vijesti