samoborcek.jpgGrađanska inicijativa Samoborček održala je danas akciju na dijelu zelene površine između Selske ceste i Trakošćanske ulice lokalno poznatom kao Grbavica.

Akcijom su još jednom upozorili na nedostatak zelenih površina u njihovom kvartu i prijetnju daljnje betonizacije trase nekadašnje pruge Samoborček, jednome od omiljenih zelenih poteza tog dijela kvarta. Akciju su organizirali u okviru kampanje "Dosta je! Izađi na izbore" koju provode Zelena akcija i Pravo na grad zajedno s 10-ak zagrebačkih građanskih inicijativa i nevladinih udruga.

Inicijativa se više od tri godine bori protiv uništavanja zelenog poteza radi izgradnje ceste koja bi omogućila dodatnu novu gradnju na livadi. Već je izgrađena i deveterokatnica čija se pristupna cesta nalazi na nekadašnjem javnom teniskom terenu koji je Grad poklonio investitorima. Građani preko inicijative traže da se preostali prostor proglasi parkom i sukladno tome i uredi. 

Iako je Inicijativa još 2018. zajedno s Vijećem gradske četvrti Trešnjevka Sjever organizirala Zbor građana na kojem je jednoglasno odlučeno da se prostor Grbavice uredi kao park, Grad se odlučio oglušiti o ovu odluku i još jednom pogodovati investitorima na štetu kvalitete života građana i građanki grada. Stoga je predstavnica inicijative Lana Vukovinski danas za medije izjavila da: "Inicijativa Samoborček želi drugačiji razvoj svog kvarta i zaustavljanje devastacije preostalih zelenih površina. Simboličnom akcijom sadnje trešanja poručujemo svojim susjedima i sugrađanima da uzmu svoj kvart u svoje ruke i ovog puta izađu na izbore i izbore se za veći utjecaj građana na razvoj njihovog kvarta!"

Ključne riječi: Grad Zagreb, stabla, javne površine
<
Vezane vijesti