Foto: HINAFoto: HINAEkvadorski predsjednik najavio je da će uvesti porez na najbogatije kako bi se i na taj način pomoglo obnovi zemlje nakon potresa u subotu, piše u četvrtak BBC.

U potresu magnitude 7,8 koji je pogodio Ekvador u subotu poginulo je više od 570 ljudi, od kojih je dosad identificirano njih 526. Broj nestalih je 163, a preko 7000 ljudi je ozlijeđeno.

Od subote je zabilježeno još 500 novih potresa, a jedan od najjačih bio je onaj u srijedu magnitude 6,2.

Troškovi obnove procjenjuju se na oko 3 milijarde američkih dolara, rekao je predsjednik Rafael Correa.

I prije potresa, Svjetska banka predvidjela je pad BDP-a ove godine u Ekvadoru za oko 2 posto. Naftom bogata država ima problema zbog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Correa je rekao da se od svih slojeva društva očekuje da pridonesu naporima obnove, makar i ne živjeli u najpogođenijim područjima.

Među mjerama koje je najavio u srijedu navečer u obraćanju na televiziji nalazi se i ona da svako tko zarađuje više od tisuću dolara mjesečno treba platiti ekvivalent jednodnevne zarade, oni koji zarađuju više od 2000 dolara trebaju izdvojiti dvije dnevne zarade, pa sve do 5000 dolara i petodnevne zarade.

Isto tako, ljudi koji posjeduju imovinu vrijednu iznad milijun dolara moraju jednokratno platiti 0,9 posto svojeg bogatstva.

"To je način na koji moderno društvo treba odgovoriti na ovakve vrste nesreća i način na koji građani Ekvadora, u skladu sa svojim mogućnostima, trebaju doprinijeti obnovi svoje domovine", kazao je predsjednik.

Ključne riječi: Ekvador
< >
Vezane vijesti