vlada_hr.wikipedia_copy69662.jpg"Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom omogućila je ministru nadležnom za rad da na temelju vlastite odluke može 'oteti' sredstva iz fonda namijenjenog profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i prenamijeniti ih za druge vrste potpora za očuvanje radnih mjesta", upozorili su iz političke platforme Možemo!.

Priopćenje platforme Možemo prenosimo u cijelosti:

Za tu odluku u Saboru je osim HDZ-a, zdušno glasao i predsjednik oporbe Davor Bernardić i cijeli SDP, a na temelju tog glasanja ministar Aladrović uzeo je ukupno 450 milijuna kuna od osoba s invaliditetom. Pri tome nisu konzultirali ustanove za profesionalnu rehabilitaciju, udruge osoba s invaliditetom niti Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

Ključno pitanje je gdje su ta sredstva završila: završila su u mjerama za potpore radnih mjesta, dakle i kod onih kojima su potpore zaista trebale, ali velikim dijelom i kod onih koji potpore nikada nisu trebali dobiti jer su prethodne godine završili sa stotinama milijuna kuna dobiti kao što su Super Sport kladionice, Čermakov Crodux, Valamar Riviera itd.

Politička platforma Možemo! traži od Vlade RH i Sabora da hitno  donese propis koji će omogućiti : 

  1. Zabranu isplata dobiti za 2019.g. onim poslodavcima koji su iskoristili potporu za očuvanje radnih mjesta 

  2. Uspostavu mehanizma kontrole prihoda za 2020. u odnosu na 2019. godinu pri Poreznoj upravi, koji će osigurati da poslodavci koji nisu imali pad prihoda na razini cijele godine veći od 20% vrate potpore koje su primili 

  3. Da se od svih poslodavcima koji su već isplatili dobit u tekućoj godini i istovremeno koristili potpore traži povrat sredstava za potpore 

  4. Da se sva vraćena sredstva preusmjere u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 

  5. Da Vlada do kraja lipnja napravi plan cjelokupnog povrata sredstava za osobe s invaliditetom. 

Neprihvatljivo je da se kriza koristi kao izgovor da se onima koji su najranjiviji u društvu uzme i ono malo javnih sredstava koje su im namijenjena, a da bi se davalo onima koji imaju najviše, i to bez ikakvih kriterija i nadzora. Ovo je još jedan dokaz kako naše političke elite osobe s invaliditetom doživljavaju kao građane drugog reda, a investiranje u njihovo uključivanje u tržište rada i socijalnu inkluziju kao sporedno političko pitanje ili milost koju im mogu ukazati, ali i oduzeti, ovisno o potrebama građana prvog reda. 

Tražimo jednaki tretman svih građana RH pred zakonom, uz  primarnu zaštitu prava najranjivijih skupina. Sredstva za potpore gospodarstvu treba izvući iz najčuvanijih dijelova proračuna  - onih koji služe održavanju HDZ-ove klijentelističke mreže. 

<
Vezane vijesti