Prtsc: YoutubePrtsc: YoutubeProsvjedi brazilskih učitelja dio su vala nezadovoljstva koji je sve vidljiviji u zadnjih nekoliko mjeseci u ovoj zemlji, uoči Svjetskog nogometnog prvenstva

"Učitelji vrijede više od Neymara!", uzvikivalo je dvjestotinjak prosvjednika, koji su jučer okružili autobus što je prevozio igrače brazilske nogometne reprezentacije iz Rio de Janeira do trening-kampa u planinskom radu Teresopolisu, udaljenom oko 90 kilometara od Ria. Prvo su usporili autobus, potom ga nekoliko puta udarili, te nalijepili desetke letaka sa sloganima protiv Svjetskog prvenstva koji se igra u lipnju u ovoj zemlji.

"Svjetsko prvenstvo je postalo prioritet zemlje koja je prepuna sirotinje. Nemamo posla, nemamo normalno zdravstveno osiguranje, ljudi žive u šatorima. Nedostaju škole. Užas", ljutio se jedan od prosvjednika, profesor u srednjoj školi Rui Cost.

Brazilski učitelji krenuli su u štrajk 12. svibnja, zahtjevajući povećanje plaća od 20 posto. U isto vrijeme mediji dominantno pišu o tome kako su, osim na dugoročno neisplative stadione, milijuni uloženi u luksuzni reprezentativni kompleks gdje će se pripremati reprezentativci Brazila. Uz to, brazilski mediji navode kako bi svaki član reprezentacije i stručnog stožera, njih oko 40, osvoji li prvenstvo, mogao dobiti oko 360 tisuća eura.

Detalji o takvim i sličnim pričama dodatno su razgnjevili dio stanovništva, koji zahtjeva ulaganje u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje. "Milijarde za Svjetsko prvenstvo, dok žrtve poplava iz 2011. i dalje nemaju domova. Je li to pošteno?", stajalo je na jednom natpisu kojeg su prosvjednici držali ispred luksuznog nogometnog kompleksa.

Prosvjedi učitelja samo su dio vala nezadovoljstva koji ovu zemlju pogađa u zadnjih nekoliko mjeseci, uoči nogometnog prvenstva i izbora krajem godine.

Ključne riječi: Brazil
<
Vezane vijesti