Foto: Srednja.hrFoto: Srednja.hrPosljednjih dana slušamo o aferi Kolači u Studentskom centru u Zagrebu. "U siječnju su počeli pregovori o sistematizaciji. Nakon što sanacijski upravitelj uviđa da sindikalna strana neće pristati na takav način pregovora po medijima se počinje razvlačiti namještena afera", govori nam Tomislav Vukoja iz SSZSCH-a. Problema u SC-u je toliko da bi svaki mjesec mogli otvarati nove afere, a malo tko bi u konačnici bio pronađen nevinim i čistim. Početkom sanacije dug je iznosio 121 milijun kuna, do sada je u postupku sanacije utrošeno oko 150 milijuna, a djelatnost Prehrane još uvijek je u minusu.

Posljednjih (tje)dana slušamo o novoj aferi u Studentskom centru u Zagrebu. Netko je, izgleda, ozbiljno shvatio (povijesno fabricirani) poklič "neka jedu kolače" pa se tako procjenjuje da je u 2016. godini utrošeno orašastih plodova u vrijednosti 850.000 kuna dok po normativima vrijednost nikako nije trebala prijeći pola milijuna.

Gdje je završila razlika, istražuje Državno odvjetništvo (DORH). Ministrica znanosti i Vidljivo je kako je problema u SC-u toliko da bi svaki mjesec mogli otvarati nove afere, a malo tko bi u konačnici bio pronađen nevinim i čistim. Mantre o pozitivnom poslovanju SC-a neće pomoći promijeniti realnost, a činjenično stanje je sljedeće - početkom sanacije dug je iznosio 121 milijun kuna, do sada je u postupku sanacije utrošeno oko 150 milijuna kuna, a djelatnost Prehrane je još uvijek u minusuobrazovanja Blaženka Divjak izrazila je želju da se malverzacije istraže i potvrdila kako je zbog afere Kolači podnijela prijavu DORH-u kako bi se utvrdilo gdje su nestali novci i namirnice.

"Pozdravljam odluku MZO da  nadležne državne institucije prekontroliraju kompletno poslovanje SC-a Zagreb. Radnik ili rukovoditelj koji svoj posao obavlja pošteno nema razloga za zabrinutost. Pričekajmo da nadležne državne institucije obave svoj posao i tada će se SC Zagreb obratiti javnosti", komentira nam sadašnji sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Bošnjaka smo upitali i kako je došlo do afere Kolači, tko je odgovoran za istu i kako je moguće da u nepravilnosti nije bio upućen, na što nam je odgovorio samo sljedeće: "Tehnolozi u procesu planiranja jelovnika i nadležna služba kontrolinga SC-a Zagreb službeno su me izvijestili o 'zatečenim nelogičnostima' i naložio sam izvanredni nadzor."

Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSCH) uputio je pak prije nekoliko dana zahtjev Ministarstvu znanosti I obrazovanja zahtjev za dostavom sljedećih dokumenata: cjelovito izvješće o sanaciji Studentskog centra u Zagrebu, plan i program sanacije, koji je podnio bivši sanacijski upravitelj Pejo Pavlović, plan i program sanacije Studentskog centra u Zagrebu, koji je podnio sadašnji sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, specificirane iznose sredstava za sanaciju Studentskog centra u Zagrebu, sve zahtjeve za dodjelu sredstava za sanaciju, sve odluke za dodjelu sredstava za sanaciju, specificirane iznose sredstava koja su uplaćena za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, sve zahtjeve za dodjelu sredstava za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, sve odluke za dodjelu sredstava za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, koja su tijela, odnosno osobe koje su kontrolirala sredstva uložena u sanaciju SC-a, te odluke o plaćanju sredstava za sanaciju iz 2014. godine.

Tomislav Vukoja, predsjednik Izvršnog odbora SSZSCH-a i zamjenik glavne povjerenice SSZSCH-a Biserke Sertić, nudi nam (drugačije) objašnjenje afere Kolači. "Takozvana afera Kolači je fabricirana kako bi se preko predsjednice Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske i ujedno i predsjednice pregovaračkog tima sindikata u Studentskom centru u Zagrebu, ukaljao ugled našeg Sindikata", govori nam Vukoja.To odbacivanje odgovornosti prisutno je i danas - ministrica Divjak tako nedavno o SC-u Zagreb izjavljuje kako MZOS "ne može nadgledati to sve niti je to naša zadaća", iako u Zakonu o sanaciji studentskih centara jasno stoji kako "sanaciju ustanove u skladu s odlukom o sanaciji provodi ministarstvo u čijem je djelokrugu djelatnost ustanove nad kojom se provodi sanacija"

Vukoja podsjeća kako je Bošnjak u rujnu 2016. godine, nakon završetka pregovora i kompletno usuglašenog Kolektivnog ugovora za SC Zagreb odlučio da ne želi primjenjivati Kolektivni ugovor. Nakon više od godine dana kolektivnih pregovora i 14 sastanaka mirenja (koji su započeli za vrijeme mandata bivšeg sanacijskog upravitelja Pavlovića, a nastavili se za Bošnjakovog mandata), Bošnjak je odbijao potpisati usuglašeni Kolektivni ugovori i sindikati su krenuli u štrajk. Nakon dvadeset i četiri dana borbe, štrajk radnica i radnika priveden je kraju potpisivanjem ugovora.

"Štrajk je tada uspio i Kolektivni ugovor se potpisao, no osveta prema štrajkačima i sindikalistima traje do danas. 8. Siječnja ove godine počeli su pregovori o sistematizaciji. Nakon što sanacijski upravitelj uviđa da sindikalna strana neće pristati na takav način pregovora, u petak 12. siječnja, po medijima se počinje razvlačiti namještena afera", kaže Vukoja.

Upozorava i kako je, ukoliko je propusta i bilo, odgovoran Bošnjak, jer osim što već pet godina vodi Prehranu SC-a Zagreb, još je nekoliko godina bio na čelu kontrole kvalitete prehrane svih studentskih centara u Hrvatskoj, a na čelu je i interne kontrole kvalitete u SC-u Zagreb.

Štrajk radnika SC-a 2016. godine, Foto: I.P. Štrajk radnika SC-a 2016. godine, Foto: I.P.

Afera Kolači, bila podmetnuta ili ne, tek je mali djelić trule cjeline poslovanja SC-a, u kojem se vazda ne zna tko pije, a tko plaća. SC je već dugo rupa bez dana, o čemu smo kontinuirano pisali posljednjih godina. Brojne probleme moglo se vidjeti i prije same sanacije, pokrenute zbog nagomilanog duga od 121 milijuna kuna. Podsjetimo se, u siječnju 2013. godine Vlada je pokrenula sanaciju SC-a, te su ovlasti upravljanja prebačene sa Sveučilišta na sanacijskog upravitelja.Vukoja upozorava i kako je, ukoliko je propusta i bilo, odgovoran Bošnjak, jer osim što već pet godina vodi Prehranu SC-a Zagreb, još je nekoliko godina bio na čelu kontrole kvalitete prehrane svih studentskih centara u Hrvatskoj, a na čelu je i interne kontrole kvalitete u SC-u Zagreb

Tada se Sveučilište oglasilo otvorenim pismom Vladi u kojem apelira na odbacivanje sanacije i prihvaćanje plana restrukturiranja koje je usvojilo Sveučilište. U tom pismu Sveučilište prebacuje dio odgovornosti na MZOS i objašnjava kako je doneseni plan trebao ugledati svjetlo dana puno prije, ali MZOS je odbijao prihvatiti da je odgovoran za dio duga. Dva aktera koji bi trebali nadgledati poslovanje SC-a i upozoravati na nepravilnosti tako su se odricali svoje odgovornosti i SC prezentirali kao jedinstven entitet koji funkcionira samostalno, bez ikakve zakonske obveze Sveučilišta i MZOS-a.

To odbacivanje odgovornosti prisutno je i danas - ministrica Divjak tako nedavno o SC-u Zagreb izjavljuje kako MZOS "ne može nadgledati to sve niti je to naša zadaća", iako u Zakonu o sanaciji studentskih centara jasno stoji kako "sanaciju ustanove u skladu s odlukom o sanaciji provodi ministarstvo u čijem je djelokrugu djelatnost ustanove nad kojom se provodi sanacija", a "odluku o prestanku sanacije ustanove donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra, ministarstva u čijem je djelokrugu djelatnost ustanove".

Brojna pitanja o poslovanju SC-a, koja se vuku godinama, ostaju tako neodgovorena - zašto je Niko Vidović obnašao dužnost ravnatelja osam godina te bez ikakvih sankcija i nadzora praktički samovoljno vladao SC-om? Što je i kako napravio bivši sanacijski upravitelj Pejo Pavlović (koji nam je 2015. godine, kada je H-Alter objavio seriju tekstova o SC-u, uporno odbijao odgovoriti na upite) i što i kako zapravo radi sadašnji sanacijski upravitelj Bošnjak?Bošnjaka smo upitali i kako je došlo do afere Kolači, tko je odgovoran za istu i kako je moguće da u nepravilnosti nije bio upućen, na što nam je odgovorio samo sljedeće: "Tehnolozi u procesu planiranja jelovnika i nadležna služba kontrolinga SC-a Zagreb službeno su me izvijestili o 'zatečenim nelogičnostima' i naložio sam izvanredni nadzor.

Prije gotovo tri godine H-Alter je uputio Zahtjev za pravo na pristup informacijama na elektroničku adresu Studentskog centra kojim smo tražili godišnja financijska izvješća o poslovanju SC-a unazad deset godina te zapisnike Upravnog vijeća na uvid, također unazad deset godina. Tražene informacije nismo dobili.

Važno je reći kako je izuzetno malo javno dostupnih dokumenata koji se odnose na poslovanje SC-a unazad dvanaest godina, iako u svim propisima i statutima stoji kako je rad SC-a javan. Dostupno je izvješće o reviziji iz 2007. godine, a odnosi se na poslovanje iz 2005. godine pri čemu je utvrđeno da se "svim značajnim aspektima iskazuje objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine". Riječ je pak reviziji provedenoj nakon prve sanacije, a koja je trajala od 2002. do 2004. godine kada se trebao sanirati dug od 87,5 milijuna kuna nagomilan od 1995. do 2001. godine.

U reviziji koju je 2016. godine naručio Bošnjak, a obavila je reviziju poslovanja za period od 2013. – 2015. godine izrijekom su navedene dvije ključne stvari: "Izlaz robe u restorane s centralnog skladišta evidentira se odmah kao trošak materijala. Evidencija utroška materijala ne obavlja se u skladu s normativima za pripremu pojedinog obroka i stvarnom konzumacijom istih" te da "ustanova nema dokumentiranje ključne procedure te se postojeće interne procedure provode većim dijelom 'usmenom predajom'". I tu se krije dio odgovora na pitanje kako je došlo do (u javnost "podmetnute" ili ne) afere Kolači - dio odgovora koji Bošnjak ovih dana zaboravlja spomenuti.

Nije to jedina stvar kojom se Bošnjak odbija ozbiljnije pozabaviti u odgovorima na novinarska pitanja, uz stalno prisutno mantru kako je "sanacija više-manje gotova" i onu kako "SC posluje dobro".Važno je reći kako je izuzetno malo javno dostupnih dokumenata koji se odnose na poslovanje SC-a unazad dvanaest godina, iako u svim propisima i statutima stoji kako je rad SC-a javan

"Postoje ogromni problemi. Imate manjak ljudi tamo gdje je doista potrebno, pogotovo u dijelovima prehrane i smještaja gdje ljudi rade prekovremeno, a oni im se ne plaćaju, gdje rade ljudi koji godinama nisu vidjeli zaštitnu obuću i odjeću, koju im treba nabaviti poslodavac, a on se pravi slijep i gluh. S druge strane imate službu cateringa koji, kako je Bošnjak javno izjavio na N1 televiziji, negdje na rubu zakona. I to prođe, da se nitko ni ne osvrne na tu izjavu", objašnjava Vukoja.

Dodaje kako je služba cateringa praktički nezakonita, jer se namirnice pribavljene za catering, nabavljaju pod istim uvjetima kao i za subvencioniranu prehranu, što se ne smije. "Sve što se radi za catering bilježi se na prehranu, osim zarade. Izrađuju se jela i kolači koji ne postoje u našoj ponudi, van postojećih normativa. Bošnjak je također izjavio da je catering osnovan da ljudi ne bi ostali bez posla. To je netočno, jer svi ti ljudi i dalje rade u Prehrani, nitko od tih spomenutih 40 ljudi ne radi u službi cateringa", kaže.

Vidljivo je kako je problema u SC-u toliko da bi svaki mjesec mogli otvarati nove afere, a malo tko bi u konačnici bio pronađen nevinim i čistim. Mantre o pozitivnom poslovanju SC-a neće pomoći promijeniti realnost, a činjenično stanje je sljedeće - početkom sanacije dug je iznosio 121 milijun kuna, do sada je u postupku sanacije utrošeno oko 150 milijuna kuna, a djelatnost Prehrane je još uvijek u minusu. O detaljima svega toga javnost zna jako malo, gotovo ništa, zato što SC nikada nije poslovao i i dalje ne posluje - transparentno.Brojna pitanja o poslovanju SC-a, koja se vuku godinama, ostaju tako neodgovorena - zašto je Niko Vidović obnašao dužnost ravnatelja osam godina te bez ikakvih sankcija i nadzora praktički samovoljno vladao SC-om? Što je i kako napravio bivši sanacijski upravitelj Pejo Pavlović ?

"Da bi se situacija u SC-u popravila, treba se prestati kadrovirati po političkom ključu, po babi i stričevima, po stranačkoj opredijeljenosti. Taj model se u SC-u provodi desetljećima i vidimo kako nam je – u desetak godina smo dva puta završili u sanaciji, a SC u aferama. To je neodrživo. Neodrživo je i da vam ministarstvo određuje koje ćete obroke raditi i po kojim ćete ih cijenama prodavati, ali ih ne zanima kako ćete nabaviti namirnice i sredstva koja su potrebna za proizvodnju, kako ćete plaćati energente. Imate suludu situaciju da se usred sanacije SC-a organiziraju Europske sveučilišne igre, a da se po sudioniku, po danu za hranu i smještaj SC-u plaća sedamdeset kuna. To je nešto više od tri studentska menija, koji iznose 22 kune. Ispada da tu netko namjerno radi štetu SC-u, samo kako bi ga doveo u stanje sanacije", zaključuje Vukoja.

Čitava ovo situacija oko Studentskog centra, središnjeg mjesta brige i točke susreta za studenate, mlade, one koji bi nas "trebali voditi u budućnost", bolno je simbolična u zemlji koja svakim danom sve više napreduje na putu prema dolje.

 

aem_copy73534.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti