Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Uspješnim okončanjem štrajka radnika Studentskog centra izborena je važna radnička pobjeda u obliku potpisivanja kolektivnog ugovora kojim su se radnici zaštitili od budućih napada na materijalna prava.

Nakon dvadeset i četiri dana ustrajne borbe, štrajk radnica i radnika zagrebačkog Studentskog centra danas je priveden kraju potpisivanjem kolektivnog ugovora kojim su se radnici izborili za očuvanje postojećih materijalnih prava. Time je spriječeno daljnje srozavanje radničkih prava u postupku sanacije SC-a koja se dosada prelamala preko radničkih leđa.

Tradicionalno mjesto radničkog skupa i danas je bio Teatar &TD gdje su se radnicima u 11 sati obratili predstavnici štrajkaškog odbora kako bi u demokratskoj atmosferi iznijeli konačne zaključke i utvrdili daljnje korake.

Uspješno okončanje štrajka radnika SC-a predstavlja važnu pobjedu koja u čitav radnički pokret može unijeti dozu optimizma temeljenog na konkretnoj borbi. ''U ovoj priči David je pobijedio Golijata, bilo je teško i napeto, ali smo uspjeli'', rekla je okupljenim radnicima predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH (SSZSCRH).

Ono što je najvažnije, ugovorom su sačuvani dodaci na minuli rad i prijevoz, dok sitni ustupci uključuju odgodu primjene materijalnih prava (božićnica, regres, uskrsnica, sistematski pregled, povećanje otpremnine, naknada za bolovanje od 90 posto) do sljedeće godine kada će se o njima pregovarati u paketu, te odgodu sistematizacije radnih mjesta oko koje će se pregovarati prije toga.

Nakon što je navedene ustupke izložio pred radnicima, član štrajkaškog odbora Mario Iveković iz Novog sindikata je zatražio i dobio radničku potvrdu potpisivanja ugovora koji je s upravom potpisan iza 12 sati nakon čega je štrajk službeno prekinut.

Uspješno okončanje štrajka radnika SC-a predstavlja važnu pobjedu koja u čitav radnički pokret može unijeti dozu optimizma temeljenog na konkretnoj borbi. Valja istaknuti kako je ovo prvi štrajk u povijesti SC-a i kako u njemu nije sudjelovala većina radnika, ali je rezultat postignut što  radnicima diljem zemlje može širiti horizonte mogućnosti.  

Osim ustrajnih radnika koji su se odupirali pritisku sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka i nepovjerenju svojih kolega koji nisu stupili u štrajk, posebno važnu ulogu odigralo je sindikalno rukovodstvo. Novi sindikat je pokazao svoje iskustvo taktiziranja i vođenja štrajka (ove godine su postigli isti uspjeh u štrajku Mungosa), a SSZSCRH pod vodstvom Biserke Sertić i Tomislava Vukoje se također postavio izrazito čvrsto i uspješno položio svoj prvi štrajkaški ispit.

Suštinski zaključak ovog štrajka, pa i našeg teksta, izrekao je član štrajkaškog odbora Tomislav Kiš iz Novog sindikata.

''Vi niste dobili kolektivni ugovor, vi ste se za njega izborili. To je ogromna razlika'', rekao je radnicima.

Ključne riječi: štrajk, Studentski centar
<
Vezane vijesti