Foto: Srednja.hrFoto: Srednja.hrNakon više od godine dana kolektivnih pregovora i 14 sastanaka mirenja, sindikati koji djeluju unutar Studentskog centra Zagreb i Sanacijsko vijeće, odnosno sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, nisu potpisali ugovor zbog čega su predstavnici sindikata sazvali konferenciju i najavili sindikalne akcije ako se kolektivni ugovor, oko kojeg su usuglašena mišljenja, uskoro ne potpiše.

"Prijedlog kolektivnog ugovora usuglašen je od strane oba pregovaračka tima (sindikalnog i upravnog), ali do potpisa ugovora nije došlo zbog čega smo prisiljeni mirenje proglasiti neuspješnim i najaviti daljnje, zakonite sindikalne akcije", rekla je Biserka Sertić, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH i istaknula kako razlozi Sanacijskog vijeća nisu poznati.

Iveković: Pozivamo sve aktere na odgovornost, kako one iz Uprave tako i one iz MZOS-a, pozivamo Sanacijsko vijeće da se konačno sastane i donese odluku na temelju koje će sindikati sa sanacijskim upraviteljem moći potpisati kolektivni ugovorNa konferenciji za medije prisustvovali su predstavnici sva četiri sindikata koja djeluju unutar Studentskog centra - Nezavisnog sindikata radnika Studentskog centra u Zagrebu, Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, te predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i tajnik Tomislav Kiš. Također, na konferenciju su pozvani predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tj. tehnički ministar Predrag Šustar te njegov zamjenik, koji se nisu odazvali.

Sertić je ukratko izložila kronologiju čitave priče te više puta istaknula kako su pregovori sa Sanacijskim vijećem započeli za vrijeme mandata bivšeg sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića, a nastavili su se za mandata njegovog nasljednika Mirka Bošnjaka. Usuglašeni rok za potpisivanje kolektivnih ugovora bio je 1. rujna, a obrazloženje od Sanacijskog vijeća, koje se nije sastalo preko mjesec dana, i do dan danas nisu dobili.

Podsjetimo, sindikati su pregovore sa sanacijskom Upravom SC-a započeli 1. lipnja prošle godine kada su prijetili štrajkom jer im je tadašnji sanacijski upravitelj Pavlović poručio kako za pregovore nije nadležan. Tada su im podršku u sindikalnoj borbi pružili studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti. Ipak, do štrajka nije došlo, već su pregovori započeti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje su se nastavili do prije petnaestak dana.

Kako je istaknuo Iveković, predsjednik Novog sindikata, riječ je o rekordnom mirenju s 14 sjednica nakon kojih su uz ustupke s obje strane Sindikati su pregovore sa sanacijskom Upravom SC-a započeli 1. lipnja prošle godine kada su prijetili štrajkom jer im je tadašnji sanacijski upravitelj Pavlović poručio kako za pregovore nije nadležanusuglašena mišljenja, ali iz nepoznatih razloga kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan.

"Znamo da su izbori, ali pozvali smo tehničkog ministra Šustara da prisustvuje ovo konferenciji jer želimo da netko konačno preuzme odgovornost za ovo pitanje. Možda će neki reći da smo skloni pojedinoj političkoj opciji i da se ovako prikupljaju politički bodovi u kampanji, ali to nije istina jer smo pregovarali i s 'lijevima' i s 'desnima'. Nakon godine dana se opet vraćamo na istu situaciju", rekao je Iveković.

Cilj sindikata je jasan i kako ističu svi predstavnici od svog cilja neće odstupiti – potpisivanje kolektivnog ugovora ostaje zahtjev do daljnjeg, a da do njega dođu iscrpit će sve legalne metode borbe. Iako Iveković ističe kako su problemi SC-a puno dublji te smatra kako radnici samo žele obraniti svoja prava koja su ugrožena. Vjeruje da će se i ovog puta studenti s njima solidarizirati i podržati ih u njihovoj borbi, jer u konačnici, boljitak SC-a je u interesu i radnika i studenata.

"Pozivamo sve aktere na odgovornost, kako one iz Uprave tako i one iz MZOS-a, pozivamo Sanacijsko vijeće da se konačno sastane i donese odluku na temelju koje će sindikati sa sanacijskim upraviteljem moći potpisati kolektivni ugovor", istaknuo je Iveković.

aem_copy42641.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti