Fotografije: Motel TrogirFotografije: Motel TrogirPostavljena signalizacija dva modernistička spomenika kulture u Dalmaciji.

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018., započelo je označavanje dva modernistička spomenika kulture RH u Dalmaciji: Motela Soline (Sljeme) u Trogiru arhitekta Ivana Vitića iz 1965. godine i Dječjeg lječilišta u Krvavici arhitekta Rikarda Marasovića iz 1962.-64.

Signalizacija se postavlja u sklopu ovogodišnjih aktivnosti projekta Motel Trogir Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba nakon što  je početkom godine proveden javni natječaj za dizajn info-signalizacije. Slijedom natječaja odabrana su rješenja dizajnera Jan Pavlovića iz Zagreba. 

Signalizacijom se doprinosi osvješćivanju javnosti o važnosti predmetnih objekata turističke i lječilišne namjene, a koji imaju status spomenika kulture RH i u stanju su propadanja. Kao privremena intervencija, na prilazima oba objekta sada su vidljivi osnovni podaci tj. ime objekta, ime arhitekta, godina izgradnje i aktualni status spomenika kulture RH. Postavljanje signalizacije u podu je prvi korak, dok u drugoj fazi dolaze info-ploče, a u trećoj će se zatražiti od nadležnih tijela postavljanje službene signalizacije spomenika kulture.  

<
Vezane vijesti