"Noćna" je film o zagrebačkim peračima ulica napravljen u formi gustog foto eseja. Zagrebački "mlazničari" prikazani su u dva karakteristična prostora: glasno praznom gradu, te tiho punim prostorima poduzeća Čistoća. Repetitivni, visoko estetizirani kadrovi pranja kroz kontrast s neočekivanim tonom, donose, vrlo bliske i svakodnevne, karaktere perača.

"Ideja za Noćnu je proizašla iz moje fascinacije gradom noću. Praznina, utišanost, razvučenost i repetitivne radnje koje se provlače kroz grad je ono što me privlači. Sve dok nisam primijetila perače ulica, ili mlazničare, kako se sami nazivaju, razmišljala sam kako mogu prikazati taj osjećaj", objašnjava Lucija Bušić, autorica eksperimentalno dokumentarnog filma Noćna.

Noćna je film o zagrebačkim peračima ulica napravljen u formi gustog foto eseja. Zagrebački "mlazničari" prikazani su u dva karakteristična prostora: glasno praznom gradu, te tiho punim prostorima poduzeća Čistoća. Repetitivni, visoko estetizirani kadrovi pranja kroz kontrast s neočekivanim tonom, donose vrlo bliske i svakodnevne karaktere perača. Kraj je ništa drugo do namjerna greška proizašla iz dojma da posao perača niti može biti završen, samo prekinut do sljedeće noći.

"Jednom kad sam shvatila da će perači biti protagonisti filma, krenula sam ih pomnije promatrati da bih im u konačnici prišla, ostvarila kontakt s grupom od tri osobe i počela ih fotografirati i snimati u periodu od oko dva mjeseca. Kako mi je fotografija puno bliža od kamere, odlučila sam film napraviti fotografijama u obliku stop animacije. U konačnici sam materijal od preko 10000 fotki svela na njih 887", kaže autorica filma.


Lucija Bušić

lucija_busic2_foto_restart.jpg lucija_busic2_foto_restart.jpg

Lucija Bušić rođena je u Zagrebu 1985. godine. Nakon 24 godine diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a krajem iste godine se zapošljava kao fotograf na Tportalu gdje i danas radi. Sklona je koristiti digitalno - analognu granicu za razlučivanje profesionalnog od osobnog rada pri čemu prvi omogućuje sredstva za drugi.

Njen film Noćna nastao je u Restart Laboratoriju, programu kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz stručno mentorstvo profesionalnih redatelja, snimatelja i montažera, autori uz vlastitu ili Restartovu ekipu samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, od istraživanja, preko snimanja, do montaže. Tijekom procesa produkcije u svakoj fazi redovito se sastaju sa svojim mentorom, te na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu, te montažu za rad.

Restart je s jedne strane servis, a s druge pravi laboratorij gdje mentori i autori zajednički dolaze do kreativnih rješenja. Restart nudi stručnu sadržajnu i tehničku pomoć svakome tko ima dobru ideju i želi je pretočiti u dokumentarnu formu. Ovakav proces, edukacijski je poligon za prve redateljske korake i dodatno usavrašavanje, te priprema za duže dokumentarne filmove. Program je otvoren za sve dobi i besplatan je.

Redateljica, scenaristica i snimateljica: Lucija Bušić
Producenti: Vanja Jambrović, Oliver Sertić
Montaža: Mira Stanić
Druga kamera: Senad Zemunović
Obrada zvuka: Darko Ceglec
Mentorica: Ana Hušman
Produkcija: Restart laboratorij

Ključne riječi: Restart laboratorij
<
Vezane vijesti