Gabriel Kovačević je mladi Argentinac hrvatskih korijena koji zbog financijskih mogućnosti nije mogao upoznati svoju daleku rodbinu. Mladić sve stavlja na kocku i zajedno s Anjom Strelec, autoricom filma "Važno je zvati se Kovačević", odlazi na Hvar.

Gabriel Kovačević je mladi Argentinac hrvatskih korijena koji se već od ranog djetinjstva poistovjećuje s hrvatskim identitetom svojih djedova. Zbog financijskih mogućnosti nije mogao ispuniti svoju najveću želju - upoznati daleku rodbinu u Hrvatskoj. Sve do trenutka kada odlučuje sve staviti na kocku. Prodaje auto kako bi kupio avionsku kartu, odlučuje se na putovanje od 12 000 kilometara, ostavlja obitelj, prijatelje, posao... Sve s ciljem da sazna od kuda dolazi njegovo prezime i porijeklo. Iz daleke Južne Amerike, Kovačević odlazi na otok Hvar.

U ovoj avanturi pridružila mu se Varaždinka Anja Strelec. Gabriel i Anja upoznali su se u Argentini, gdje je ona predavala hrvatski jezik iseljenicima među kojima je bio i Gabriel. No mlada Varaždinka je ovaj put preuzela ulogu autorice filma o njegovoj pustolovini.

U svom filmu Važno je zvati se Kovačević, Anja Strelec je željela prikazati priču prosječnog iseljenika koji ne može ni zamisliti koliko u Hrvatskoj ima osoba s njegovim prezimenom. "Cijelom filmu posebnu notu daju stanovnici Staroga Grada koji su nas svojim predviđanjima nekoliko puta naveli na krivi trag, što je naravno pojačalo dramu, ali u nekoliko situacija osjećala sam se kao u Kviskoteci gdje moram odabrati pravoga Kovačevića. Bilo ih je jednostavno previše i potraga nije bila nimalo lagana, pogotovo jer je on stigao samo s rodnim listom svoga djeda", objašnjava Strelec.


anja_strelec_foto_restart.jpg anja_strelec_foto_restart.jpg

Anja Strelec rođena je 1985. godine u Varaždinu gdje završava Prvu Gimnaziju Varaždin. 2008. završava Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo. Nakon završenog fakulteta radi u Argentini u nekoliko gradova kao predavačica hrvatskog jezika i povijesti, hrvatskim emigrantima i njihovim potomcima. Godine 2009. dobiva međunarodnu stipendiju Eurodysee koja joj omogućuje rad u Bruxellesu u španjolskom regionalnom uredu s europskim audiovizualnim projektima i promoviranju hrvatskih županija. Završila je postdiplomski studij iz filmske i audiovizualne produkcije u Montpellieru u Francuskoj. Dokumentarni film Starci njen je drugi film nastao u produkciji Restart Laboratorija. Trenutno živi i radi u Zagrebu kao freelance novinarka istraživačica, koordinatorica filmskih programa i redateljica audiovizualnih projekata.

Njen film Važno je zvati se Kovačević također je nastao u Restart Laboratoriju, programu kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz stručno mentorstvo profesionalnih redatelja, snimatelja i montažera, autori uz vlastitu ili Restartovu ekipu samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, od istraživanja, preko snimanja, do montaže. Tijekom procesa produkcije u svakoj fazi redovito se sastaju sa svojim mentorom, te na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu, te montažu za rad.

Restart je s jedne strane servis, a s druge pravi laboratorij gdje mentori i autori zajednički dolaze do kreativnih rješenja. Restart nudi stručnu sadržajnu i tehničku pomoć svakome tko ima dobru ideju i želi je pretočiti u dokumentarnu formu. Ovakav proces, edukacijski je poligon za prve redateljske korake i dodatno usavrašavanje, te priprema za duže dokumentarne filmove. Program je otvoren za sve dobi i besplatan je.


restart-laboratorij.jpg.jpg restart-laboratorij.jpg.jpg

Redateljica i scenaristica: Anja Strelec
Snimatelji: Anja Strelec, Iva Marković, Maja Klaić, Gabriel Kovačević
Montažeri: Anja Strelec, Branko Vilus
Glazba: Iva Galović, Erol Zejnilović
Mentor: Nebojša Slijepčević
Producenti: Vanja Jambrović i Oliver Sertić
Produkcija: Restart Laboratorij

Ključne riječi: Hvar, Argentina, Restart laboratorij
<
Vezane vijesti