Dokumentarac Branka Vilusa "Predsjednički vlak" snimljen je u vlaku koji prometuje između Zagreba i Ploča, prolazeći gotovo cijelom Bosnom i Hercegovinom. Autorovi suputnici u vlaku pripadnici su različitih naroda i vjera, no on im svima postavlja isto pitanje - "Što biste vi učinili da ste predsjednik države?"

Iako povezuje dva grada u Hrvatskoj, vlak koji prometuje željezničkom linijom između Zagreba i Ploča prolazi gotovo cijelom Bosnom i Hercegovinom. Vlak prolazi kroz Banja Luku, Sarajevo i Mostar, ponovno povezujući ratom razdvojene narode. Bošnjaci, Hrvati i Srbi, možda kao nigdje drugdje u Bosni, dijele isti prostor. Bez obzira na vjeru i narodnost, ne postoje vagoni ni kupei rezervirani za nacije. Postoji samo jedan vlak i njegovi putnici.

Jedno od njihovih zajedničkih putovanja svojom kamerom zabilježio je Branko Vilus. "Ideja za snimanje filma rodila se kada sam slučajno saznao za tu željezničku liniju. Odmah me zainteresirala pomisao da proputujem Bosnom i Hercegovinom. Zanimalo me kako ljudi žive, a vlak je najbolje prijevozno sredstvo za uspostavu komunikacije. Kupei dođu kao svojevrsne ispovjedaonice", objasnio je u razgovoru za H-Alter autor filma Predsjednički vlak.

S kamerom u ruci i novcem dostatnim za kupnju povratne karte, Vilus se ukrcao u vlak čije putnike formalno dijele razlike, no autor im svima postavlja isto pitanje - "Što biste vi učinili da ste predsjednik države?" Bez obzira na razlike koje vladaju među njima, Vilus kaže da u vlaku nije osjetio nikakvu netrpeljivost. "Atmosfera je bila potpuno ista kao kad se vozim od Zagreba do, recimo, Koprivnice." Na kraju, razlike nisu vidljive ni u njihovim odgovorima - da su predsjednici, većina njih bi se obračunala s nepravdom koju su stvorile političke elite te bi otvorili što više novih radnih mjesta.

Branko Vilus, autor filma Predsjednički vlak, rođen u Zagrebu 1973. godine, gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te Pedagoški fakultet. Od 1990. aktivan je član Zelene akcije, gdje kao voditelj projekata počinje snimati kratke aktivističke video materijale. Od 2002. kao snimatelj, montažer i(li) redatelj radi na različitim projektima. Snimio je više kratkih dokumentarnih filmova, a od 2004. radi kao edukator u programu video edukacije Restarta. Osnivač je i Sisak Eco Film Festivala.


Branko Vilus

branko_vilus_foto_restart.jpg branko_vilus_foto_restart.jpg

Njegov film Predsjednički vlak nastao je u Restart Laboratoriju, programu kontinuirane edukacije, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz stručno mentorstvo profesionalnih redatelja, snimatelja i montažera, autori uz vlastitu ili Restartovu ekipu samostalno prolaze kroz cijeli proces produkcije filma, od istraživanja, preko snimanja, do montaže. Tijekom procesa produkcije u svakoj fazi redovito se sastaju sa svojim mentorom, te na raspolaganju imaju snimateljsku i tonsku opremu, te montažu za rad.

Restart je s jedne strane servis, a s druge pravi laboratorij gdje mentori i autori zajednički dolaze do kreativnih rješenja. Restart nudi stručnu sadržajnu i tehničku pomoć svakome tko ima dobru ideju i želi je pretočiti u dokumentarnu formu. Ovakav proces, edukacijski je poligon za prve redateljske korake i dodatno usavršavanje, te priprema za duže dokumentarne filmove. Program je otvoren za sve dobi i besplatan je.

Redatelj i scenarist: Branko Vilus
Producent: Oliver Sertić
Produkcija: Restart laboratorij
Izvršna producentica: Eva Pavlinušić
Snimatelj i montažer: Branko Vilus
Glazba: Tena Novak Trajanje: 14 min.
Godina: 2009.

restart_laboratorij.jpg.jpg
<
Vezane vijesti