Nakon što su studenti u proljeće 2009. godine blokirali fakultete, na ulice su izašli i seljaci. Spontani susret ove dvije pobunjene skupine dogodio se na blagdan Tijelova kada su studenti s Filozofskog fakulteta došli podržati seljačke prosvjede ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede. Njihov susret kamerom je zabilježio Igor Bezinović.

Bližio se ljetni godišnji odmori, a Vlada je imala pune ruke posla. Nakon što su studenti u ime borbe za javno financirano obrazovanje blokirali fakultete, na ulice su izašli i seljaci. Dvije pobunjene skupine spontano su odlučile ujediniti svoje snage. Njihov susret dogodio se na blagdan Tijelova 2009. godine u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, kada su studenti s Filozofskog fakulteta došli podržati seljačke prosvjede ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede. "Na Filozofskom fakultetu u Klubu studenata održavao se tulum i studenti su odlučili noćnom prosvjednom šetnjom podržati seljake. Primio sam grupnu SMS poruku da će se održati akcija. Srećom, uz sebe sam tu večer imao kameru, došao sam na lice mjesta i u jednu večer i jedan dan snimio sav materijal od kojeg je nastao film Susret", objašnjava Igor Bezinović, autor dokumentarnog filma koji je nastao u Restart produkciji.

Unatoč činjenici da je navedeni događaj bio prisutan u svim medijima, film Susret je jedini video zapis tog neobičnog jednodnevnog susreta studenata i seljaka. Euforična studentska noć i otrežnjujući seljački dan, medijski osviješteni aktivizam i teška mehanizacija na ulicama, plenumski oblik organizacije i posvađane seljačke udruge - samo su neke od manifestacija savezništva koje predstavlja rijetko viđenu solidarnost. "Mislim da je društvena solidarnost vrijednost koja se treba prakticirati svakodnevno. Solidarnost s osobama koje prosvjeduju samo je jedan, ali nipošto dovoljan oblik solidarnog djelovanja. Naime, kao što sam pokušao prikazati filmom, podrška putem prosvjedne šetnje i nošenja transparenta je bitan simbolički čin, ali solidarnost je vrijednost koja bi trebala prožimati sve društvene odnose", zaključuje Bezinović.

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je kratkih dokumentarnih filmova Natprosječan, Nepovratno, Susret, TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje, kratkog igranog filma Goli sati te dugometražnog dokumentarca Blokada.

Redatelj i snimatelj: Igor Bezinović Producent: Oliver Sertić Montažerka: Iva Mrkić Glazba: Dario Plevnik i Najbolji hrvatski tamburaši Tonska obrada: Tonči Tafra Produkcija: Restart

restart_logo.jpg
<
Vezane vijesti