Stotinjak studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta blokiralo je na dva sata ulaz u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Policija im je poručila da će ih, ukoliko nastave blokirati rad državne ustanove, ukloniti i zadržati pa se "neće moći tako lako izvući i stići na sutrašnji prosvjed".

Stotinjak studenata okupilo se na prosvjedu "Prestanite nas zajebavati" koji je organiziran jer su ih, unatoč najavama ministra Fuchsa i premijerke Kosor kako će oni studenti koji ispune obveze studirati na račun države, po upisu na fakultete ove godine dočekale rang liste i školarine.

"Na Fakultetu političkih znanosti čak 120 studenata koji su položili sve ispite mora plaćati školarinu, a oni studenti koji su po ministrovom obećanju trebali plaćati isključivo ECTS bodove koje nisu uspjeli sakupiti, sada plaćaju punu godinu. Slična situacija vlada i na Filozofskom fakultetu, ali i na drugim fakultetima gdje postoji značajan broj ovakvih slučajeva", upozorio je student Fakulteta političkih znanosti.

Ministar Fuchs je u više navrata izjavio kako obećanje nije ispunjeno zato što nisu usvojeni novi zakoni, a slično je poručio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji u svom poznatom stilu u jučerašnjem priopćenju navodi: "U srpnju su srušeni novi zakoni koji su osiguravali besplatno studiranje svima koji uredno obavljaju svoje obveze. U borbi protiv zakona zajedno su djelovali Rektor i Senat Sveučilišta u Zagrebu, uprave Pravnog fakulteta i Filozofskog fakulteta a uz potporu tzv. Akademske solidarnosti. Navodili su manje više sporedne i netočne razloge protiv zakona, ali je samo jedan bio pravi koji nisu navodili - željeli su očuvati naplaćivanje školarina i samovoljnu upotrebu istih".

Studenti na to odgovaraju: "To nije točno jer se u predloženom zakonu nigdje ne garantira javno financirano visoko obrazovanje, već ti zakoni umjesto školarina uvode upisnine koje iznose 60 posto prosječne plaće koju plaćaju svi studenti. Iako se navodi mogućnost subvencioniranja upisnina, ona je samo to - mogućnost, a odluku o subvencioniranju svake godine donosi ministar."

Studenti su najavili i sudjelovanje u sutrašnjem prosvjedu 15.O na Trgu bana Jelačića. "U Hrvatskoj se za direktnu demokraciju i besplatno obrazovanje borimo već nekoliko godina. Svojim akcijama blokade referade, ovim prosvjedom i sudjelovanjem na sutrašnjem prosvjedu pridružujemo se valu nezadovoljstva ljudi diljem svijeta. Želimo kontrolu na svojim interesima i životima kroz direktnu demokraciju i bez diktata politike, banaka i korporacija. Neoliberalna politika je zajednički neprijatelj, a direktna demokracija zajednički cilj i metoda".

Studenti su Ministarstvu urudžbirali "uplatnice" na koje su ispisali visine svojih školarina, a potom su izveli sit-in akciju blokiravši ulaz u ministarstvo. Unatoč povremenim prijetnjama postupanjem interventne jedinice, policija ja događa većinu vremena tek promatrala. Nakon dva sata  blokade, policija je studentima priprijetila da će ih, ukoliko nastave blokirati rad državne ustanove, ukloniti i zadržati pa se "neće moći tako lako izvući i stići na sutrašnji prosvjed". Studenti su potom odustali od akcije uz poruku kako neće dopustiti da ih se koristi kao marionete u predizbornim kampanjama te da neće odustati od svojih akcija sve dok Ministarstvo zakonski ne osigura potpuno javno financiranje visokog obrazovanja. "Poručujemo ministru da ispuni svoja obećanja na jedinom jeziku koji razumije: Prestanite nas zajebavati!"

<
Vezane vijesti