obrazovanje_demokracija.jpgOdluka o zaustavljanju cjelovite kurikularne reforme nije u interesu hrvatskih građana te još jednom pokazuje kako obrazovanje nije nacionalni prioritet i nacionalni interes, kao što i jasno pokazuje kako obrazovanje nije izuzeto od svakodnevnih političkih nadmudrivanja.

Forum za slobodu odgoja izražava svoju duboku zabrinutost najavama zaustavljanja provedbe cjelovite kurikularne reforme koja se provodi u sklopu provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koju je usvojio Hrvatski sabor nakon višegodišnjeg postupka njezinog razvoja i izrade.

Cjelovita kurikularna reforma po prvi je puta području odgoja i obrazovanja u cijeloj njegovoj vertikali pristupila na sustavan i stručan način. Njezina prava vrijednost je u tome što su u nju uključeni oni koji će je i provoditi - učitelji i stručni suradnici iz naših osnovnih i srednjih školaOno što uistinu zabrinjava jest dio programa koji govori o uvođenju nadzora škola i institucije glavnog školskog nadzornika. Oni su posljednjih mjeseci, na razini punog radnog vremena, vrijedno i nesebično radili na izradi kurikularnih dokumenata gledajući u budućnost i oblikujući školu koja će buduće građane Hrvatske pripremiti za život u suvremenom i modernom demokratskom društvu.

Podsjećamo, od rujna 2015. godine više od 450 učitelja i stručnih suradnika radilo je u više od 50 radnih skupina na izradi kurikularnih dokumenata - dokumenata koji definiraju što učenici trebaju znati, umjeti i kakve stavove razviti na kraju pojedinog obrazovnog ciklusa. Također podsjećamo da Strategija i Cjelovita kurikularna reforma nastavljaju i uzimaju najbolje iz Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda i Nacionalnog okvirnog kurikuluma.

Zaustaviti ovakav pothvat i vratiti se na početak znači stopirati i odgoditi osuvremenjavanje našeg obrazovnog sustava, znači odgoditi nužne promjene, znači još nekoliko generacija učenika koji će biti funkcionalno nepismeni, demokratski insuficijentni i neprilagođeni za tržište rada.

Na žalost ovakva odluka nije u interesu hrvatskih građana, ona još jednom pokazuje kako obrazovanje nije nacionalni prioritet i nacionalni Zaustaviti ovakav pothvat i vratiti se na početak znači stopirati i odgoditi osuvremenjavanje našeg obrazovnog sustava, znači odgoditi nužne promjene, znači još nekoliko generacija učenika koji će biti funkcionalno nepismeni, demokratski insuficijentni i neprilagođeni za tržište radainteres, pokazuje nepromišljeni pristup obrazovanju, pokazuje kako obrazovanje nije izuzeto od svakodnevnih političkih nadmudrivanja, a upravo je proces cjelovite kurikularne reforme to bio - nestranački projekt od nacionalnog interesa na kojem su radili isključivo stručnjaci i obrazovni praktičari.

Ovdje želimo i istaknuti i druge točke programa. U programu stoji kako je potrebno revidirati Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije, dokument koji je donesen u Hrvatskom saboru 2014. godine, dokument na kojem je dvije godine radilo 200 stručnjaka, dokument koji je dobio izrazito pozitivnu ocjenu od Europske komisije i na temelju kojeg je odobreno daljnje financiranje kapitalnih projekata u obrazovanja od strane Europskih socijalnih i strukturnih fondova. Revidiranje i zaustavljanje provođenja Strategije obustavilo bi rad na nizu projekata koji se trenutno provode poput projekta E-škola za koji je osigurano više od 300 milijuna kuna, te drugih iznimno važnih projekata kao što su licenciranje ravnatelja i učitelja u osnovnim i srednjim školama, projekt izrade modela vanjskog vrednovanja škola, provođenje strategija obrazovanja odraslih i strukovnog obrazovanja. Svi ti projekti idu u smjeru osuvremenjavanja hrvatskog obrazovnog sustava i njihovog usklađivanja s potrebama tržišta rada.

Također, u programu se ističe i ukidanje agencija u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Moguće je da se radi u lapsusu, jer su agencije samostalne pravne osobe i nisu dio Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Potrebno je znati kako su već napravljene analize svih agencija vezanih uz sustav obrazovanja te je predviđeno spajanje nekih od njih kako bi se povećala njihova učinkovitost te uštedjela financijska sredstva.Cjelovita kurikularna reforma po prvi je puta području odgoja i obrazovanja u cijeloj njegovoj vertikali pristupila na sustavan i stručan način

Ono što uistinu zabrinjava jest dio programa koji govori o uvođenju nadzora škola i institucije glavnog školskog nadzornika. Svakome tko je ikada radio u obrazovnom sustavu jasno je kako se represijom ništa neće postići, vrlo je važno ovom sustavu pristupiti s idejom stalne želje za promjenom i osuvremenjavanjem. Upravo projekti koji se trenutno provode idu u smjeru osnaživanja učitelja, povezivanja s lokalnom zajednicom, otvaranja škola prema svim zainteresiranim dionicima i stvaranje škola koje prvenstveno stavljaju učenike u središte obrazovnog procesa, vode se potrebama učenika, roditelja i šire lokalne zajednice. Smjer koji se predlaže od škola bi mogao stvoriti upravo suprotno suvremenim tendencijama - mjesta straha.

Pozivamo odgovorne vlasti na mudrost i ponovno promišljanje ovih odluka. Pozivamo ih da misle na neodgodivost osuvremenjavanja naših škola. Pozivamo i roditelje da utječu na obrazovne vlasti. Pozivamo ravnatelje, učitelje i stručne suradnike da se jasno izjasne, jer je jedan od načela Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije te prateće Cjelovite kurikularne reforme vraćanje dostojanstva učiteljskom pozivu, kao i povećanje autonomije učitelja.

<
Vezane vijesti