Foto: SSSHFoto: SSSHPovodom Svjetskog dana zdravlja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pridružio se globalnoj kampanji protiv komercijalizacije zdravlja poručujući Vladi i Ministarstvu zdravlja kako zdravlje nije na prodaju. U znak potpore europskim sindikatima u borbi protiv daljnje komercijalizacije zdravstva i socijalne skrbi, i na prozoru Radničkog doma u Zagrebu osvanula je bila plahta kao simbol čistoće sustava zdravstva, i poruka da zdravlje nije roba.

U Europi i diljem svijeta, zdravlje se sve više počinje smatrati robom. Zbog toga se sve više slabi socijalna sigurnost i smanjuje financiranje javnog zdravstva i socijalne skrbi. S druge strane, privatne osiguravateljske kuće i privatni dionički fondovi traže mogućnost ulaganja u tržište zdravlja.Ovih dana svjedočimo pokretanju mjera koje vode u pravcu daljnje komercijalizacije zdravstva

Nacionalne i europske politike (mjere štednje, ekonomsko upravljanje, javna nabava), te trgovinska politika Europske unije (sporazumi o slobodnoj trgovini, primjerice TTIP, TISA, CETA) slabe javne zdravstvene sustave i predstavljaju prijetnju zdravlju, standardima zdravstvene i socijalne skrbi, ali i okolišu, poljoprivredi i dr., a što povratno izravno utječe na zdravlje.

Ovom prigodom SSSH podsjeća kako je HDZ predizborno, posebice u Programu 5+ Hrvatska, najavio reformu i jačanje sustava javnog zdravstva kojim se jamči ostvarivanje univerzalnog prava čovjeka na zdravlje. Međutim, ovih dana svjedočimo pokretanju mjera koje vode u pravcu daljnje komercijalizacije zdravstva, pogodovanju interesnih lobija i daljnjem prelijevanju javnih sredstava u privatne džepove, protiv kojih SSSH najavljuje aktivno djelovanje.

Foto: SSSH Foto: SSSH
Ključne riječi: zdravstvena politika, sindikat
<
Vezane vijesti