Foto: A.K.Foto: A.K."Današnjom akcijom želimo pokazati da postojimo, da nismo samo ukras u govorima političara", poručio je predsjednik Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj na prosvjednoj akciji Mladi za radnička prava. Akciju na Trgu žrtava fašizma podržalo je stotinjak okupljenih mladih, građana i građanki, koji su brojnim transparentima poručili kako je mladima stalo do njihovih radničkih prava te kako su se za njih spremni boriti.

Mladi za radnička prava jedna je u nizu akcija inicijativa udruga i sindikata kojima se želi ukazati na težak položaj mladih na tržištu rada, manjkavost sustava i nebrigu vladajućih koji za mlade mare isključivo u predizborno vrijeme.

"Mladi su kao skupina na tržištu rada u posebno teškom položaju zbog niza oblika radnih odnosa koji su nesigurni i vrlo fleksibilni, a u kojima se mlade osobe nalaze. Takav položaj traje od najraniji dana, odnosno već u srednjoj školi imate priliku ići na naukovanje koje je vrlo često zapravo izrabljivanje", rekao nam je Kralj te dodao kako se takav položaj samo nastavlja tijekom studiranja pa kasnije i pri pronalasku prvog posla gdje je većina mladih prisiljena odraditi stručno osposobljavanje prije pronalaska "normalnog" posla.  Kralj:"Mladi su kao skupina na tržištu rada u posebno teškom položaju zbog niza oblika radnih odnosa koji su nesigurni i vrlo fleksibilni, a u kojima se mlade osobe nalaze"

Iako će brojni reći kako mladi ne moraju pristajati na stručno osposobljavanje jer opcija izbora uvijek postoji, Kralj odgovara kako je to pitanje izbora rada zapravo jedna vrsta improvizacije koju izvode svi mladi ljudi, ali i ostali radnici, kako bi izbjegli siromaštvo. I to je problem koji treba staviti u prvi plan.

"Možemo se samo nadati da će se nešto promijeniti u narednom periodu. Vrlo često se politika i svodi na to netko govori da nešto radi, ali se ništa konkretno ne događa. Što se tiče mjera zapošljavanja stvari su rješive i bez velikog rada političkih elita, ali dobar dio posla ostaje pri izgradnji sustava koji je relativno disfunkcionalan", govori nam Kralj.

Na poseban oblik rada koji zauzima sve više prostora upozorava Dorotea Šušak, studentica Akademije dramskih umjetnosti i Pravnog fakulteta ujedno i jedna od pokretačica prosvjeda ispred MZOS-a. "Sustavno volontiranje po raznoraznim organizacijama, koje praktički zauzima mjesto nečeg što je rad, rad koji se podvodi pod ideju volontiranja jedan je veliki problem kojem se još uvijek ne pridaje previše pažnje", govori Šušak.

Matej Brvar iz slovenskog Sindikata Mladi plus istaknuo je probleme mladih u Sloveniji za koje je naglasio da su praktički problemi svih mladih u Europi – smanjenje financiranja visokog obrazovanja, stipendija i drugih oblika pomoći uz paralelno povećanje nezaposlenosti među mladi i prekarnog oblika rada.

"U Sindikatu Mladi plus pokušavamo organizirati i aktivirati mlade da se okupe i u jedan glas kažu – dosta! Dosta je izgovora da nema novaca, da mladi ne žele ugovore na neodređeno vrijeme, da smo lijeni i da nemamo iskustva! Zbog toga je važno da se sindikalno organiziramo, da Brvar:"Važno jeda se sindikalno organiziramo, da uz pomoć sindikata tražimo svoja radnička prava i dostojanstven posao. Potrebno je da to radimo zajedno, na ulici, kao što to radimo danas"uz pomoć sindikata tražimo svoja radnička prava i dostojanstven posao. Potrebno je da to radimo zajedno, na ulici, kao što to radimo danas!", poručio je Brvar.

O važnosti sindikalnog organiziranja i djelovanja govorila je Maja Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture. Istaknula je kako je čitava javnost zahvaljujući njihovom angažmanu prepoznala važnost njihove borbe. Upozorila je kako sva stečena radnička prava koja se danas smatraju normalnima i podrazumijevaju ne bi postojala da nije bilo sindikata kojih su ih izborili.

"Danas je sindikat mladima nepoznanica, ali i široj javnosti te ne razumiju što je sindikat, što radi i kako djeluje. Posebno ne razumiju da smo sindikati mi, radnici i radnice, a da naša snaga ovisi o nama i našoj spremnosti da se aktivno angažiramo u sindikalni rad. U ovoj akciji smo zajedno i samo zajedničkom borbom možemo mijenjati stvari", rekla je Mandarić.

Osim brojnih udruga i sindikata, podršku mladima u njihovoj borbi dali su i bubnjarski kolektivi Drum ‘n’ bijes Zli bubnjari te Zagreb Light Brigade.

<
Vezane vijesti